用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

今天2005/1/5下午再次完成"与台獨份子对话"!请大家顶吧!(勿封鎖谢谢!)

Posted by hagar at 2005-1-3 17:29
算了吧?那些個傢伙 真有種宣佈獨立阿 到時看看老美用啥手段 搞台灣??一群白癡??

承蒙"客家儿"先生精神上o既支持,下次過有相干o既對話,崖還會拿出來分你看!
回复 点赞 拍砖

晤好意思,崖看晤出,也看倒崖好苦.
崖就系涅兜讲格艾种广府客.
要想用好客家话来表达,崖觉得平时思考和默读格时侯,就爱用客家话.
大学时的先生讲过:当你咪读的时候,你用嘛芥话,案样,尼种话就系涅格母语.
真系有道理!

[ Last edited by 青春储蓄所 on 2005-1-3 at 18:26 ]
回复 点赞 拍砖

Posted by yanxiuhong at 2005-1-3 17:28
阅读过,你以后记得天天创造这类的对话,内容不可雷同。注意生活气息浓郁的口语词。

好啊!冇問題!

崖秋晡夜又過編寫"2004/10/8"老隆行既客家話!
回复 点赞 拍砖

好文章啊
回复 点赞 拍砖

丫林,再接再励啊!
回复 点赞 拍砖

在聊天室用客家話喊出2004年台灣”特首不公平選舉”的心聲!
時間:2004年3月20日晚上23:00(崖4/15來大陸之前)

崖有一种十分激气既精神來聊天室,在個央時台灣”2004年特首選舉”已經結果,支持台獨既詐客家人”陳水扁”因為320選舉前既詐分人槍殺案,將台灣既選情翻轉,分陳水扁當選中國台灣特別行政區第三任民選特首!
崖十分既激气!
Feitian(梅州市客家网友住深圳羅湖):阿林,崖今晡下晝頭一直到今下崖有收看偌台灣既”總統大選”陳水扁又當選咧!
michel_lam69527(阿林):你等一下,崖在聊天室同大家講,崖今晡日實在忍唔住!(真真激气!) 大家好!(打字)對于今晚的選結果我相信大家都看到了!我也十分的遺憾,我也十分地生气,今天阿扁能夠當選根本就是不當手段騙來的,我也不承認阿扁當選!
選舉無效~~~~~~~~~~~!
(個時聊天室恬恬儿,恁多人就像屋下有人死撇咧一樣,唔開聲)
(后來崖就用客家話大聲大喊:)
michel_lam69527:者擺崖同連戰一樣,選舉冇效!(十分大聲用嘜大叫)偌兜人想看看,若唔系秋晡日下晝頭發生既事,陳水扁會當選冇?過艮死人既系,崖頭先在桃園縣龜山長庚醫院對面食消夜既時候竟然還有嫁分來台灣既大陸新娘還笑崖: ” 你真傻!?干嘛選二號(連宋)?聰明的人才會選1號! ”崖實在頂唔住咧!崖希望在座既客家朋友同大陸政府建議,唔准嫁去台灣支持台獨既大陸新娘轉大陸!(大喊)因為崖發現在者次選舉中唔單有人作票,還有大陸嫁來台灣有選舉權既大陸、外國新娘也支持台獨,者系真真既事,有憑証既!
※        大陸网友在聊天白板客家朋友feitian寫:阿林,你就別那么激動了,我們都知道你的心情,我看這次真的會打起來,你就快點來大陸躲吧!
有人開崖既細窗講:我們不會忘記妳的!
michel_lam69527:等一下…
(崖在開電腦聊天既共時,有收看台灣選舉特別報道,在320暗夜有恁多支持連宋既選民唔肯离開現場佢兜有下一只大動作就系打腳前往”總統府”同陳水扁抗議!)
大家來听呀!(轉播分大家听)可能愛發生暴亂咧!?
网友:阿林系乜個事呀???
Michel_lam69527:連宋既支持選民全部同連戰.宋楚瑜共下打腳去總統府頭前國民党中央党部愛抗議耶!
(TVBS半夜轉播出台灣全省各地連宋支持選民抗議既新聞,崖心里十分激動!)
自320-520為止兩只月間崖都有听到、看到大陸既网民都在聊天室發表支持國民党既標語,大部份寫:支持泛籃,支持所有既反台獨力量!支持台灣既民眾推翻陳水扁者只詐政府!
回复 点赞 拍砖

Y林,你的头像难看死啦。麻烦你换一个吧,总以为你是“Y”教授呢。哧哧。
回复 点赞 拍砖

"十分"爱改成"好"   客家人恪口气.
YA林的毛病又犯了.芥三只点加分系晤系你加咳.

[ Last edited by 青春储蓄所 on 2005-1-4 at 16:45 ]
回复 点赞 拍砖

Posted by 青春储蓄所 at 2005-1-4 16:41
"十分"爱改成"好"   客家人恪口气.
YA林的毛病又犯了.芥三只点加分系晤系你加咳.

唔知!
回复 点赞 拍砖

“今晡下晝頭” 縮為 “今晡下晝”順口一點!
“崖今晡日實在忍唔住”改“崖今晡日真家忍唔下四咧”
“崖心里十分激動”形象是說是“岸心肚裡BO BO 滾”
這是我按梅州客家音講的,請梅州客家人多指正!
回复 点赞 拍砖

Posted by andren at 2005-1-4 19:13
“今晡下晝頭” 縮為 “今晡下晝”順口一點!
“崖今晡日實在忍唔住”改“崖今晡日真家忍唔下四咧”
“崖心里十分激動”形象是說是“岸心肚裡BO BO 滾”
這是我按梅州客家音講的,請梅州客家人多指正!

承蒙你!恁仔細!:)
回复 点赞 拍砖

看東西要用挑剔的眼光,才能發現好東西!
回复 点赞 拍砖

【推荐】今天2005/1/5下午再次完成"与台獨份子对话"!请大家顶吧!(勿封鎖谢谢!)

2003年7月崖去台北市”客家艺文中心”还崖同客家艺文中心借嘅书也顺带去寻也系客家人嘅保安员坐聊!
我:崖来啰!崖来还书!
范:HEY!你好!
我:咦!?今晡日唔系叶先生嘅班?
范:佢今晡日聊耶!
我:哦!冇怪冇看到佢!
范:系呀!你待哪位???
我:崖?你讲崖老屋下还系崖今下住嘅地方???
范:偌老屋下!
我:崖算新竹嘅客家人!
范:哦!新竹哪位???
我:崖算新竹关西嘅客家人!唔过崖爸爸同阿公系宜兰县三星乡嗰位出生嘅,你系哪位客家人?
范:崖系新竹峨嵋嘅!咦!?你系关西嘅客家人,你应该讲海陆嘅啊??
义工:佢系哪位客家人啊?
范:佢讲佢宜兰县三星乡嘅客家人,啫下待台北!
义工:三星嘅?!三星嗰片都系日本时代伫新竹过去讲嘅,都系1海陆嘅!
范:唔过,佢讲四县嘅(崖兜台湾省客家人话嘅”四县客家话”就系广东省梅州市蕉岭县客家方言来嘅。)
馆长:乜嗰事情呀?
我:长官你好啊!
馆长:呵呵!崖唔系长官啊!你今晡日又来做乜嗰啦??
我:崖来还书嘅。
馆长捞范先生讲一兜话,有讲到崖系宜兰客家嘅事情,也提到崖姓林唔知系唔系捞一只林姓客家人有关系冇?(崖腆忘佢安到乜嗰名?)↓
馆长:你姓林你知一个同你共样系宜兰客家人林XX冇???
林:崖唔知哦!崖做细人开始就上来台北住咯!范先生你系新竹客家人,你讲海陆嘅,偌祖先就系从广东哪位过来嘅?
范:恩呢系族谱写系:惠州府陆丰县
林:哦!着啦!年前海陆丰系惠州管嘅,崖最近在研究惠州话,崖发现惠州话嘅声调捞恩呢海陆丰客家话有啲像哦!
范:崖唔知,唔过崖知得恩呢系惠州府嘅。
老屋喺高雄县美浓镇来嘅台独份子(既经退休嘅先生)入来艺文中心看书、报纸,佢啱啱好听到崖捞范先生讲有关客家话嘅事情。
范捞台独份子讲:像佢(我)啫年纪,客家话讲得恁好,既经算尽庆咧!
退休嘅先生:系呀!唔过像崖兜美浓就越来越差咧,头摆国民党从”中国”退守来崖兜台湾嘅时候,强迫崖兜客家人、鹤佬人、原住民唔得讲自家话,分崖兜客家人越来越多唔晓讲客家话,你看台湾恁大,有恁多冇共样嘅客家腔头,你看尽像你兜新竹讲海陆话就同崖兜美浓四县客家话冇共样,恁呢崖到偌新竹去也冇办法讲客家话,崖都讲”台语(闽南语)”, 所以,我建议大家都系”台湾人”客家人还系学好”台语”,恁样好沟通!
退休嘅先生:到啫下民进党上台,阿扁当总统,就有咧客家电视台,尽多人讲民进党唔好,都系乱讲嘅,以前国民党过坏,唔分崖兜客家人在学校讲方言作成崖兜客家后生唔会讲客家话!
(我晕呀!!!!!!!!!!又是一个台独!)
范先生捞崖细声讲:哎!系台独嘅!
退休嘅先生捞崖讲:咦!你啫下食乜嗰头路?
我:崖在广东做细,顺带研究广东嘅客家话。
退休嘅先生(突然大用普通话骂):他妈的!你这台奸!
我:什幺???
退休嘅先生:你还装憨!
我:抑样儿恁样讲崖啊?
退休嘅先生:自家唔知哪位人?去”中国”?过研究”中国” 嘅客家话?
我:你抑样般恁奇怪?!崖在广东做事情当然会研究同会讲广东嘅客家话呀!?恁样有乜嗰错呀?
退休嘅先生:崖问你,你到底系中国人还系台湾人?
我:崖研究客家话冇分哪人!
退休嘅先生:如果你是台湾人的话,你干嘛研究”中国共匪”的东西呀?你不知道”中国”全都是坏人吗!?
我:你胡说什幺呀?什幺”中国””台湾”的?
退休嘅先生:你这个台奸,你户籍在哪里?是中国啊!?你那幺喜欢”中国”那幺喜欢拿热脸贴”中国人”的冷屁股,你这台奸共匪谍他妈的滚回中国去!
我:屌偌姆耶!你讲乜嗰冧屎啊?偌祖先唔系大陆来嘅?
退休嘅先生:崖祖先系中国人,但是崖唔系!
范:好喇!偌两个人唔好伫啫位吵,啫位系分人看书嘅图书馆耶!?
(后来,退休嘅先生十分激气嘅行出图书馆!)
范同崖共下笑:崖俩个人赢咧!
(打倒台独!两岸统一万岁!)
回复 点赞 拍砖

崖也表示一下:支持丫林!
回复 点赞 拍砖

做怪还有按多人,按令麻目哎。闲话出染种毛水平怪话···
回复 点赞 拍砖