用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

今天2005/1/5下午再次完成"与台獨份子对话"!请大家顶吧!(勿封鎖谢谢!)

(語言:客家话、普通话、一兜鶴佬話)
前年初初,崖第一次上雅虎通政治语音聊天室,崖在雅虎内地"国际政治聊天室捞恁多支持台独既客家人对话...

台独客家人既网名:duke_6666  崖既网名系:michel_lam69527中文:客家人
                 idf9897    网名:TECH

duke系台湾桃园县平镇市客家人,现下在英国工作,支持台独,佢外阿公系日本人,同佢一样支持台湾独立!

duke_6666(拿唛看到崖既网名"客家人"认为崖系台独):客家人崖同你讲,嗯呢台湾者下系主权独立既国家,同中国冇关系...(讲到一半,分十分激气既崖拿唛打断佢讲话)

客家人(我):客家人既败类哦!客家人既败类哦!

duke_6666:屌偌...(熰炄(赃话)话)

客家人:在者儿(e-ei)讲乜个台独呀????台湾系中国既一部分!!支持台独??客家人既败类!唔醒性!(不象话)

duke_6666:"唔醒性"??(duke_6666知得"唔醒性"系大陆既客家话既讲法,台湾讲:"唔系款")
duke_6666:你家下(刚才)讲既"不象话(普通话发音)"讲成"唔醒性"者(ia)个系大陆既客家话,你就唔系台湾客家人,你系大陆客家人!中国客家猪!不要冒充我们台湾客家人!(普通话)
客家人:崖唔系大陆客家人,崖系客家人!你支持台独你就系恩呢客家人既败类!你去死啦!屌偌既姕胉!

duke_6666:好啊!你讲你系台湾客家人!你待哪位呀???你待台湾哪一个县市呀!(还吂分崖用唛讲话,也唔分崖讲话解释!

在聊天室既打字对话大厅上又有支持台独既台湾鹤佬人同台湾客家人用字骂崖;佢兜写:佢系大陆猪啦!你唔好过同佢讲恁多废话啦!后来又有一只南部美浓台独客家人骂:69527屌偌姆!假台湾客家人,真中国猪!

聊天室里看唔惯既大陆网友加入"战争"拿唛骂台独份子...

客家人拿唛)你兜都系客家人败类,你知唔知偌祖先系大陆来既,支持台独???还乱骂崖系"假台湾人"???

台独客家人,网名:消灭万恶共匪(用写既):屌偌姆!客家人???你正系客家人败类!崖系美浓客家人,崖兜客家人都系支持台湾独立建国既,冇偌者只客家人败类!

客家人:屌偌姆既!骂乜个东西呀!崖就台湾人!你爱抑样儿(怎样)???
到后来,就系讲普通话!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
还有一只台独客家人,佢在YAHOO既网名:idf9897(TECH),桃园县龙潭镇客家!

东北来网名请崖入去台独份子多既"政治时事"聊天室...

有一只台独份子鹤佬人拿唛讲:IDF你们客家人败类进来了!

IDF:好啊!我来跟他说!(佢想一兜台湾事,看崖系唔系诈台湾人)

IDF:客家人,你讲你系台湾客家人,崖问你:你待哪位???

客家人:崖待台北市呀!

Idf:偌老屋下伫哪位???(“伫”借字闽南语!念:tu)

客家人:新竹呀!

Idf:新竹哪位???

客家人:新竹县关西镇呀!崖讲四县捞海陆既!(讲一啲海陆话)

idf:你关西哪呀???

客家人:关西既高原村嗰边!

IDF:你做乜个兵既??(退伍)

客家人:崖做宪兵退伍既!(宪兵=大陆武警)

IDF客家话讲唔好改讲普通话)你几梯的???我也是宪兵退伍!

客家人:591梯的!

IDF:你客家人,系台湾人,你归日同一堆中国人在讲乜个乜个”国家统一”既理念,好!崖问你:你者下既国籍系乜个国?崖请问你,你既国家到底系”中华民国”还系”中华人民共和国”???

客家人:系恁样呀???换崖问你”中华民国”既简名系乜个???系”台湾”啊???

IDF(佢嘴十分贫开始讲唔过崖):中华民国就系中华民国呀!

客家人:你识唔识字呀???中华民国简名系:中国呀????再讲:中华民国既宪法台湾唔系独立既国家耶????

(在聊天室白板上背有兜台独既客家人写:idf加油!打倒中国猪,假台湾人真大陆猪滚出我们台湾国的聊天室!,他是大陆的客家人,台奸、大陆猪屌偌姆、臭姕胉!)

idf:你逐(dak)摆(每次)出国既时候,没成你同外国人讲你来自”中国”???

客家人:崖系中国人当然讲崖来自中国啊!

※在聊天室又有台独份子写:他说他来自”中国”?!这个人根本不是台湾人,我每次出国或是跟老外说我的国家时我都说我来自台湾!哎!大陆猪着是大陆猪啦!覅假啦!(闽南语)

idf:今日,嗯呢国家面对对岸既”中国”对恩呢台湾虎视眈眈,中国随时爱打恩呢台湾,崖问你:如果有一天,两岸真的开战了,你的枪口要对着谁???(半普半客)

客家人:崖唔会参加者个战争既!

Idf(唔晓讲恁哆客家话佢就讲普通话):偌爱面对”中国人”来打你既时候,你枪战唔对打你既中国,你还爱腾偌既对手既手呀????

客家人:崖唔系帮中国共产党既手,崖单系唔为台独打仗!

(在现场支持台独既客家人鹤佬人写出:客家人的败类呀!你根本晤系台湾客家人,你系假既台湾客家人,中国猪滚出我们台湾的聊天室!)

idf:你居然讲出这种话???客家人,今天你我都是台湾后备军人,国家一旦发生战争的话,你我都要接受国家征召去跟对岸中国打仗,你竟然拋出这种不负责的话!?(idf9897客家话唔系好会讲,佢又过用普通话!)

(duke接语音)

duke:idf你唔好同佢废话啦!佢根本唔识做过兵,还宪兵咧???连自家国家系哪一个国家都唔清楚!

(到后,崖就离开”独屋”转去内地朋友多既”国际政治聊天室”)!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

嗫尾(最后),崖有一个建议:请鹏程浪子、唔正唔声先生、阿俊哥、venen111、hagar、严老师、andrew得闲既时途,去YAHOO网站申请聊天ID,誊崖共下去聊天室同为恩呢反台独用嘴”打仗”!(da cong):jump::jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:23 ]

崖冇按閒喔,對YA種吵唔出結果的事情冇興頭.我情願尋細阿妹E打嘴鼓
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2005-1-3 12:05
崖冇按閒喔,對YA種吵唔出結果的事情冇興頭.我情願尋細阿妹E打嘴鼓

系打波儿还系打嘴鼓啊???都系用嘴嘛:D:D:D
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2005-1-3 12:05

哦!崖就冇共樣,崖做細人開始,受到崖媽媽外省人家庭國民党教育情況下,崖對政治盡有興趣!(台灣客家話)
回复 点赞 拍砖

好,阿林,难为你写an3多,看了。

继续创作啦,总爱比灌水较好。
回复 点赞 拍砖

Posted by 唔声唔声正先生 at 2005-1-3 12:06
系打波儿还系打嘴鼓啊???都系用嘴嘛

da ngia sii vut o:D:D:D
回复 点赞 拍砖

用客話書寫當好 加油

毋知愛講脈個

加油

台灣獨立 在台灣意見當分歧

在屋下蒂肚 爺女哀、子女、兄弟 意見都會無共樣

崖反對

崖母贊成

兩儕見面無愛講政治  

傷和氣
回复 点赞 拍砖

Posted by 丫林 at 2005-1-3 12:09
哦!崖就冇共樣,崖做細人開始,受到崖媽媽外省人家庭國民党教育情況下,崖對政治盡有興趣!(台灣客家話)

政治毋係冇接觸過,頭擺咩勞人助選過,台中勞苗栗兩位所就走過,冇麼介意思?像你歸日E勞人吵統獨有麼介用?注意你自家手上介選票正係重點,話講按多冇骨頭用啦.
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2005-1-3 13:16
話講按多冇骨頭用啦.

有骨头末SAP4碎用咩
回复 点赞 拍砖

Posted by Ajuna at 2005-1-3 13:09
毋知愛講脈個

加油

台灣獨立 在台灣意見當分歧

在屋下蒂肚 爺女哀、子女、兄弟 意見都會無共樣

崖反對

崖母贊成

兩儕見面無愛講政治  

傷和氣

唔搭事佢抑樣儿,崖硬(就)唔支持台灣獨立!

世界單有一個中國,台灣系中國既一部分!(特別行政省)
回复 点赞 拍砖

舊年2004年4月份有一日崖通宵上网到日頭出,有一只來自桃園縣中壢市區嘅网友佢喺YAHOO台灣”男女交友”聊天室看到崖嘅中文网名”客家人”佢就敲崖嘅私聊細窗愛同崖打牙較,啫只桃園客家人系台獨客!

台獨客:請開語音(普通話)

客家人:你是誰?

buzz!(yahoo敲窗聲音)

(崖將語音打開咧)

台獨客:喂~~~~~~~!(3聲)有听到冇???

台獨客:!你哪位客人??

客家人:崖系新竹嘅啊,你系哪廳嘅啊???(帶一兜東莞客家聲音)

台獨客:你家下講嘅客話可能有兜冇共樣哦!?

客家人:當然有兜唔一樣,崖最近才從大陸嗰位轉來!(四海話,”嗰”發gai音)

台獨客:大陸呀?!偌公司做乜嗰嘅?!

客家人:崖公司做有机玻璃產品來嘅,今下喺廣東有工厂。

台獨客:真經奇怪耶???你兜恁多台商去大陸做乜嗰?”錢進大陸,債留台灣”!
       唔知自家嘅家佇哪位?送恁多錢去大陸做乜嗰??盡危險嘅地方,大陸地方政府盡會食台商嘅錢!偌台商將工厂搬去大陸,還害著盡多台灣人失業!

客家人:你就唔著囉!今下大陸也唔差呀!崖去過2次,冇感覺到你講嘅事!

台獨客:你當然唔知冇感覺啦! 嗰片都會封鎖盡多消息!

客家人:偌公司在大陸有分工厂冇????

台獨客:哼!崖愛去上班嘅公司一定冇工厂同分公司佇大陸嘅,大陸唔系好地方!

客家人:系你話嘅,崖就冇恁樣感覺過,崖去廣東出差2次,感覺大陸冇你話嘅嗰恁樣差!崖喺廣東,過識到好多嘅廣東客家人,崖還學到好多梅州嘅客家話!

台獨客:哼!學乜嗰大陸客家話?!偌嘅戶籍佇哪位呀?你系台灣人還系大陸人??? 嗰恁呢歡喜大陸??看你講話越來越唔像台灣客人!像大陸客!

客家人:像大陸人也冇乜嗰唔好呀!?崖常常過大陸去,有一啲像大陸也系正常啊!

台獨客:崖唔同你講恁多!崖愛去睡目, 偌自家去想看看,偌自己戶籍佇哪位?錢唔分台灣人賺,還分大陸人賺!?
(后來佢就下線)
回复 点赞 拍砖

简体字版

旧年2004年4月份有一日崖通宵上网到日头出,有一只来自桃园县中坜市区嘅网友佢喺YAHOO台湾”男女交友”聊天室看到崖嘅中文网名”客家人”佢就敲崖嘅私聊细窗爱同崖打牙较,啫只桃园客家人系台独客!

台独客:请开语音(普通话)

客家人:你是谁?

buzz!(yahoo敲窗声音)

(崖将语音打开咧)

台独客:喂~~~~~~~!(3声)有听到冇???

台独客:!你哪位客人??

客家人:崖系新竹嘅啊,你系哪厅嘅啊???(带一兜东莞客家声音)

台独客:你家下讲嘅客话可能有兜冇共样哦!?

客家人:当然有兜唔一样,崖最近才从大陆嗰位转来!(四海话,”嗰”发gai音)

台独客:大陆呀?!偌公司做乜嗰嘅?!

客家人:崖公司做有机玻璃产品来嘅,今下喺广东有工厂。

台独客:真经奇怪耶???你兜恁多台商去大陆做乜嗰?”钱进大陆,债留台湾”!
       唔知自家嘅家伫哪位?送恁多钱去大陆做乜嗰??尽危险嘅地方,大陆地方政府尽会食台商嘅钱!偌台商将工厂搬去大陆,还害着尽多台湾人失业!

客家人:你就唔着啰!今下大陆也唔差呀!崖去过2次,冇感觉到你讲嘅事!

台独客:你当然唔知冇感觉啦! 嗰片都会封锁尽多消息!

客家人:偌公司在大陆有分工厂冇????

台独客:哼!崖爱去上班嘅公司一定冇工厂同分公司伫大陆嘅,大陆唔系好地方!

客家人:系你话嘅,崖就冇恁样感觉过,崖去广东出差2次,感觉大陆冇你话嘅嗰恁样差!崖喺广东,过识到好多嘅广东客家人,崖还学到好多梅州嘅客家话!

台独客:哼!学乜嗰大陆客家话?!偌嘅户籍伫哪位呀?你系台湾人还系大陆人??? 嗰恁呢欢喜大陆??看你讲话越来越唔像台湾客人!像大陆客!

客家人:像大陆人也冇乜嗰唔好呀!?崖常常过大陆去,有一啲像大陆也系正常啊!

台独客:崖唔同你讲恁多!崖爱去睡目, 偌自家去想看看,偌自己户籍伫哪位?钱唔分台湾人赚,还分大陆人赚!?
(后来佢就下线)
回复 点赞 拍砖

阅读过,你以后记得天天创造这类的对话,内容不可雷同。注意生活气息浓郁的口语词。
回复 点赞 拍砖

Posted by 丫林 at 2005-1-3 16:59
旧年2004年4月份有一日崖通宵上网到日头出,有一只来自桃园县中坜市区嘅网友佢喺YAHOO台湾”男女交友”聊天室看到崖嘅中文网名”客家人”佢就敲崖嘅私聊细窗爱同崖打牙较,啫只桃园客家人系台独客!

台独客:请开 ...

算了吧?那些個傢伙 真有種宣佈獨立阿 到時看看老美用啥手段 搞台灣??一群白癡??
回复 点赞 拍砖

唉,客家人的悲哀!!
回复 点赞 拍砖