用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

休闲饮食在台北

共样嘅,我7月尾转去台湾收尾就冇像“大家乐”恁样嘅茶餐厅咯,不过。我每暗夜啉夜茶唔变,因为我在每暗夜去便利店买“统一麦香泞茶”来啉, 不过就冇在广东“饮茶”嗰恁样感觉,一般来话,我在台湾LIFE我假使爱食夜点都会去我屋下两对面面排档食一碗面、鲁鸡春、油豆腐,一共50台币,因为系排档,就冇泞茶得买,爱等到食忒咧收尾正去便利士多店买泞茶。

我屋下附近十分便当,有四间便利士多,故所爱买泞茶啉刮便当;除有卖泞茶嘅便利士多以外,过有两间也有卖泞茶嘅咖啡馆---丹提(有快餐得食)、STARBUCKS(星巴克),唔过我好少去嗰片买、啉泞茶,因为喺台湾一概嘅咖啡馆肚儿卖嘅泞茶刮贵,再来就系我唔惯习喺咖啡馆啉泞茶,因为看上去唔岩恰,我假系爱去咖啡馆定着啉咖啡;顺带学齐家知:台湾嘅泞茶嘅口味刮特别哦!唔像香港嘅泞茶嗰恁样带啲苦味
回复 点赞 拍砖

向阿林致敬!
回复 点赞 拍砖

Posted by 客家阿歌 at 2005-6-19 08:47
向阿林致敬!

两岸三通收尾,欢迎你来奀呢台北嬲(旅游)!

台北同香港一样,都系‘靓食天堂’!
回复 点赞 拍砖

阿林,汝嘅客家话写得极好,只不过涯觉得里面有闽南话,也有粤语.
啉_闽南语中食流质的东西都统称"啉"
钟意_讲粤语嘅人讲到细意嘛嘅东西嘅时候,才讲"钟意钟意"

[ Last edited by wangfashu on 2005-6-19 at 10:12 ]
回复 点赞 拍砖

Posted by wangfashu at 2005-6-19 10:06
阿林,汝嘅客家话写得极好,只不过涯觉得里面有闽南话,也有粤语.
啉_闽南语中食流质的东西都统称"啉"
钟意_讲粤语嘅人讲到细意嘛嘅东西嘅时候,才讲"钟意钟意"

[ Last edited by wangfashu o ...

今吓梅州人还系有人讲“啉LIM44”
回复 点赞 拍砖

我记得我还在台湾,吂转来大陆嘅时途,我每暗夜都食奶茶当作我嘅休闲夜点,做乜爱恁样?因为对我来话,单净奶茶系过香过甜嘅饮食???
回复 点赞 拍砖

亞林的客家話系一流
回复 点赞 拍砖

原帖由 akifu 于 2006-9-7 08:35 发表
亞林的客家話系一流

差不多而已啦
回复 点赞 拍砖

臺灣自從實施周休兩日開始 就已經行向休閒 有啲農民就分自家開嘅農場燃時轉變成休閒觀光農場賺錢 有啲餐廳就因爲周休兩日 所以開始做休閒方式嘅飲食 例如:泡沫奶茶、珍珠奶茶、LATE咖啡
回复 点赞 拍砖

基本上,台灣概休閒式飲茶餐廳可以話十分概多,自從崖几下擺轉台灣開始到今,接受朋友概請客,都食過台灣概休閒餐廳。

在台灣"特省"桃園縣中壢市崖就去過幾間休閒餐廳,餐廳里背做得看到有咁多概后生人在個片歡喜概消費,也係今下台灣后生人打斗聚概好地方,餐廳里背概東西可以話几貴,但是還係有好多后生人過個片食東西!

台灣概"茶餐廳"基本上係往休閒概方向行,同香港概"茶餐廳"冇共樣;在香港,茶餐廳好似台灣概一般快餐廳共樣,冇乜個特盯概,所以香港概茶餐廳后生少兜。
回复 点赞 拍砖

大家好!吾系阿林!吾今下還在廣東省東莞市個方(kai phien)上班!
七年前其(的kai)東莞市無焉(an)休閒,因為個下東莞都系一個全年無歇睏其工業城市
到了三年前(2007年)其時節,勞動法實施後尾,政府強逼規定在東莞一概其企業一定宜(oi)
分(pun 給)勞工休假其一日;慢慢來東莞市與(lau)香港、台灣一樣開始有“雙休”
行上休閒之路,開始與台灣、香港共樣有休閒飲食其引入,爾(這)兩年吾在東莞市慢慢
做得看到焉多與台灣共樣其休閒飲食店兒(tian e)立時(liak si)、星巴克(sen pa khiek)
(美國全世界連鎖咖啡店兒)、沃爾瑪(iau ngi ma)購物中心、家樂福(ka lok fuk)入駐
東莞市已經變成與上海、深圳、廣州、北京、台北、香港共樣系一個進步、休閒其城市!
回复 点赞 拍砖