用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

休闲饮食在台北

崖記得十過年前“濘茶”(奶茶)在臺灣獵時嘅時候喺臺北市街路撈街哪位都做得看見“珍珠濘茶店”,在嗰時我也貼常去啉濘茶;珍珠濘茶店成下子(有時侯)也系崖同同學下堂後共下食飯嘅好所在,抑樣般話咧?因爲臺灣嘅珍珠濘茶店都有簡單嘅速食買,故所,嗯呢除咧喺嗰位做得啉好香過濃嘅以外,也做得喺嗰片食十分靚味嘅速食,崖寫到迾位現下肚屎已經“咕嚕、咕嚕”喊咧,因爲崖寫唐逮(正在)時候也系崖食飯時間愛到咧,不過爲咗介紹嗯呢臺灣嘅“濘茶生活”同爲咗客家文化煞猛,就算肚饑也愛繼續寫!

聶尾因爲咖啡文化日打日在臺灣獵時,故所臺灣嘅“濘茶文化”開始分“咖啡文化”代替,不過到今崖兩種都好食,淨系崖發現到進口到臺灣來嘅“咖啡文化“好像比較受到臺灣後生人嘅歡迎、鍾意?大譜兒在5、6年前崖就有注意到STARBICKS咖啡館日見日嘅進入臺灣休閒餐廳市場,收尾又有其他美國、法國、義大利特式咖啡慢慢打入來臺灣咖啡、休閒餐飲市場,講到濘茶,已經冇啲用,冇辦法通咖啡比嘞,再講咖啡看上去過濘茶炸光(高級),如下臺灣後生人好追求生活方式”HIGH CLASS“,認爲貼時去啉咖啡就刮炸光,故所,啉咖啡嘅風氣就在臺灣燃時獵時,崖也騰等獵時行同如下嘅後生人一樣共下來“啉咖啡”,崖記得崖還在念書嘅時途每常時都會去“怡客”咖啡館食咖啡速食同啉咖啡,崖到到(每次)去嗰片都系啉“LATE CAFEE”(義大利語:加濘嘅咖啡)。在臺灣食一次咖啡速食愛新臺幣:120銀左右(RMB:30銀),好貴哦!

講到“飲茶文化”在臺灣可能淨有“濘茶”系如今臺灣後生人最獵時啉東西,其他嘅就好少唔系就唔田聽過;一般來講,臺灣還系有像香港一樣嘅“港式飲茶”餐廳,不過刮少,因爲臺灣人生活習慣同廣東人還系有爭差,故所喺臺灣,細飲茶餐廳店刮少見,喺臺灣淨有大型港式飲茶餐廳!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:12 ]

崖记得十过年前“泞茶”(奶茶)在台湾猎时嘅时候喺台北市街路捞街哪位都做得看见“珍珠泞茶店”,在嗰时我也贴常去啉泞茶;珍珠泞茶店成下子(有时侯)也系崖同同学下堂后共下食饭嘅好所在,抑样般话咧?因为台湾嘅珍珠泞茶店都有简单嘅快餐买,故所,嗯呢除咧喺嗰位做得啉好香过浓嘅以外,也做得喺嗰片食十分靓味嘅快餐,崖写到迾位现下肚屎已经“咕噜、咕噜”喊咧,因为崖写唐逮(正在)时候也系崖食饭时间爱到咧,不过为咗介绍嗯呢台湾嘅“泞茶生活”同为咗客家文化煞猛,就算肚饥也爱继续写!

聂尾因为咖啡文化日打日在台湾猎时,故所台湾嘅“泞茶文化”开始分“咖啡文化”代替,不过到今崖两种都好食,净系崖发现到进口到台湾来嘅“咖啡文化“好象比较受到台湾后生人嘅欢迎、钟意?大谱儿在5、6年前崖就有注意到STARBICKS咖啡馆日见日嘅进入台湾休闲餐厅市场,收尾又有其它美国、法国、意大利特式咖啡慢慢打入来台湾咖啡、休闲餐饮市场,讲到泞茶,已经冇啲用,冇办法通咖啡比嘞,再讲咖啡看上去过泞茶炸光(高级),如下台湾后生人好追求生活方式”HIGH CLASS“,认为贴时去啉咖啡就刮炸光,故所,啉咖啡嘅风气就在台湾燃时猎时,崖也腾等猎时行同如下嘅后生人一样共下来“啉咖啡”,崖记得崖还在念书嘅时途每常时都会去“怡客”咖啡馆食咖啡快餐同啉咖啡,崖到到(每次)去嗰片都系啉“LATE CAFEE”(意大利语:加泞嘅咖啡)。在台湾食一次咖啡快餐爱新台币:120银左右(RMB:30银),好贵哦!

讲到“饮茶文化”在台湾可能净有“泞茶”系如今台湾后生人最猎时啉东西,其它嘅就好少唔系就唔田听过;一般来讲,台湾还系有像香港一样嘅“港式饮茶”餐厅,不过刮少,因为台湾人生活习惯同广东人还系有争差,故所喺台湾,细饮茶餐厅店刮少见,喺台湾净有大型港式饮茶餐厅!
:jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-6-11 at 19:42 ]
回复 点赞 拍砖

有意思,看起来舒服."盏"(好既意思)! 向阿林致敬!:cool:
回复 点赞 拍砖

丫林个作品当赞,值得鼓励.
回复 点赞 拍砖

讲到泞茶,分涯印象最深个系,台湾个“統一麥香奶茶”。
佢系涯咧个只食番薯米谷长大个山区孩子所接触过个最新奇最高档个饮料。。。
統一麥香奶茶,使涯知得,世界上除了番薯米谷,除了华丰鸡汁面之外,还有其它更高级更美味的食物。:(
回复 点赞 拍砖

我手寫我口 讚!

我手寫我口     讚!

盡久無佇  網路頂 用客寫字咧.....

阿林用"客"寫字介堅持   值得   [安惱]

阿林加油!     繼續寫出好介文章

[ Last edited by tpshb168 on 2005-6-13 at 14:43 ]
回复 点赞 拍砖

Posted by KOODMI at 2005-6-11 19:16
有意思,看起来舒服."盏"(好既意思)! 向阿林致敬!:cool:

唔使客气!(客家话)M SIIT HAK HI
回复 点赞 拍砖

Posted by 颍川本源 at 2005-6-11 20:41
讲到泞茶,分涯印象最深个系,台湾个“統一麥香奶茶”。
佢系涯咧个只食番薯米谷长大个山区孩子所接触过个最新奇最高档个饮料。。。
統一麥香奶茶,使涯知得,世界上除了番薯米谷,除了华丰鸡汁面之外,还有其它 ...

台湾也有刮多嘅安做“小歇亭”呢个名嘅泞茶店,象香港嘅“茶餐厅”,肚儿也有卖泞茶捞快餐!
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-6-13 21:48
台湾也有刮多嘅安做“小歇亭”呢个名嘅泞茶店,象香港嘅“茶餐厅”,肚儿也有卖泞茶捞快餐!

净有1只月,暑假就好快到咧,我爱转去台湾享受我好饮嘅“泞茶”、“咖啡”咯!

我记得到到(每次)转台湾,我去寻阿俊哥,佢都会请崖去“丹提咖啡馆”、啉咖啡,现下愐到,真真系难腆忘嘅事情!

还有,台湾嘅咖啡馆唔单止有咖啡啉。也有泞茶可以啉,故所,呢真系“有中国特色嘅咖啡馆”!

:jump::jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-6-13 at 23:44 ]
回复 点赞 拍砖

台湾的饮食的确做得不错
回复 点赞 拍砖

Posted by 笑看风云 at 2005-6-14 10:50
台湾的饮食的确做得不错

一般来讲,台北后生人DATE见面所在也系咖啡馆较多!
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-6-14 19:27
一般来讲,台北后生人DATE见面所在也系咖啡馆较多!

在台湾LIFE,打早崖都食奶茶、鸡春饼,系咩刮休闲?
回复 点赞 拍砖

聂尾因为咖啡文化日打日在台湾猎时,故所台湾嘅“泞茶文化”开始分“咖啡文化”代替,不过到今崖两种都好食,净系崖发现到进口到台湾来嘅“咖啡文化“好象比较受到台湾后生人嘅欢迎、钟意?近年来,嗯呢台湾人嘅”饮食文化”越来越“多元化”、“休闲化”,特别系食朝晨部分,先往摆食朝晨嘅都食泞、面包、豆泞、馒头、包子,到今变成泞茶、鸡春饼、咖啡、三文治、炒面、箩莂粄、马龄薯条、薯饼、可乐、汉饱、火髀(腿)、培根多款…。也做得看出台湾人越来越重视享受咧!
我记得我还吂来大陆LIFE、STUDY、WORK头摆,崖每朝晨一等爱食嘅朝晨就系:冻泞茶+鸡春饼(加藩茄酱),每朝晨忼床后就会先去我驶巴士朋友嗰片看佢顺带捞佢共下去食朝,不过我好少喊佢请我饮食朝,因为我知得佢赚钱刮辛苦、唔简单(1嗰月15000RMB=60000N.T.台币)爱伺倔老婆(冇做营生,喺屋下打理屋下。)捞孻儿(两嗰),故所,就唔曾要求佢请饮捞恁样打斧头(占便宜),我做得捞佢见面共下食饭、饮茶就刮欢喜啦!如今佢还系捞我联络,抵得行往嘅朋友。
回复 点赞 拍砖

聶尾因爲咖啡文化日打日在臺灣獵時,故所臺灣嘅“濘茶文化”開始分“咖啡文化”代替,不過到今崖兩種都好食,淨系崖發現到進口到臺灣來嘅“咖啡文化“好象比較受到臺灣後生人嘅歡迎、鍾意?近年來,嗯呢臺灣人嘅”飲食文化”越來越“多元化”、“休閒化”,特別系食朝晨部分,先往擺食朝晨嘅都食濘、麵包、豆濘、饅頭、包子,到今變成濘茶、雞春餅、咖啡、三文治、炒麵、籮莂粄、馬齡薯條、薯餅、可樂、漢飽、火髀(腿)、培根多款…。也做得看出臺灣人越來越重視享受咧!
我記得我還吂來大陸LIFE、STUDY、WORK頭擺,崖每朝晨一等愛食嘅朝晨就系:凍濘茶+雞春餅(加藩茄醬),每朝晨忼床後就會先去我駛巴士朋友嗰片看佢順帶撈佢共下去食朝,不過我好少喊佢請我飲食朝,因爲我知得佢賺錢刮辛苦、唔簡單(1嗰月15000RMB=60000N.T.台幣)愛伺倔老婆(冇做營生,喺屋下打理屋下。)撈孻兒(兩嗰),故所,就唔曾要求佢請飲撈恁樣打斧頭(佔便宜),我做得撈佢見面共下食飯、飲茶就刮歡喜啦!如今佢還系撈我聯絡,抵得行往嘅朋友。
回复 点赞 拍砖

好.刮爽~~:cool:
回复 点赞 拍砖