用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

LIFE IN 台北(繁體版在后面)

进来看看阿林的台北生活趣事.....
回复 点赞 拍砖

Posted by 幽壹 at 2005-5-30 21:02
500台币,好像等于人民币150块左右是吧?
也不算太贵啊,,,

但系,太会赚了。无看到一下就扣了2/5么?
唔知麻个系保证金?系唔系工本费?2/5,占个比例太高了。。。
回复 点赞 拍砖

Posted by 颍川本源 at 2005-5-30 21:22
但系,太会赚了。无看到一下就扣了2/5么?
唔知麻个系保证金?系唔系工本费?2/5,占个比例太高了。。。

我想嗰个“悠游咭”嘅“保证金”怕系你话嘅“工本费”:cool::cool::cool:
回复 点赞 拍砖

Posted by KOODMI at 2005-5-30 21:04
进来看看阿林的台北生活趣事.....

我敢话,在台北市LIFE真真比在深圳过有生趣,台北系一个刮便当(方便)嘅城市,住在台北嘅外地人来台北LIFE久咯,就唔爱过再去其他城市住咯!

台北市来话,最多嘅店系7-11便利店,7-11便利店项内有十分多嘅服务,如果你爱传真,做得去7-11便利店;如果你爱寄速递,7-11也有速递;如果你当昼头肚屎肌,你也做得去7-11便利店买饭兜食‘如果你到半夜想食夜点,7-11便利店有卖夜点;如果你想饮咖啡(HIGH CLASS)7-11便利店也有咖啡;如果你爱CALL国际电话,7-11便利店也有长途电话卡得买...。

一般来话,7-11便利大部分在台北市大路捞小巷嘅巷唇,故所,每摆经过一条路嘅巷口做得看到7-11便利店,7-11便利店已经丰富台北市民嘅LIFE!
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-5-31 15:55
我想嗰个“悠游咭”嘅“保证金”怕系你话嘅“工本费”:cool::cool::cool:

工本费折到人民币来讲,50个银,实际上,也不算贵。
羊城通,我学校IC饭卡。。。工本费都爱30个银。
回复 点赞 拍砖

Posted by 颍川本源 at 2005-5-31 16:27
工本费折到人民币来讲,50个银,实际上,也不算贵。
羊城通,我学校IC饭卡。。。工本费都爱30个银。

台北市区7-11便利店都做得做“悠游咭”充值!
回复 点赞 拍砖

7-11便利店无孔不入,个老板肯定赚饱个了。
回复 点赞 拍砖

Posted by 颍川本源 at 2005-5-31 16:47
7-11便利店无孔不入,个老板肯定赚饱个了。

系啊!我都系7-11大客户咯

我在台北住嘅时候都常日去嗰位买东西食!
回复 点赞 拍砖

在广州,出租屋聚集地,外来人口密集个居住区,N多个便利店。
我东圃棠下哩,几乎所有个便利小商场,都系潮讪学佬人开个。:z:
回复 点赞 拍砖

Posted by 颍川本源 at 2005-5-31 17:06
在广州,出租屋聚集地,外来人口密集个居住区,N多个便利店。
我东圃棠下哩,几乎所有个便利小商场,都系潮讪学佬人开个。:z:

可能潮汕人好爱做生意???
回复 点赞 拍砖

Posted by 幽壹 at 2005-5-30 21:02
500台币,好像等于人民币150块左右是吧?
也不算太贵啊,,,

唔咩!

500箍台湾币=125箍人民币(未来嘅华元)
回复 点赞 拍砖

繁體

今嚇在臺北真系好便當,在臺北市區每一條路都有買東西嘅便利店,就象我住嘅地方來話;我今下系住在臺北市區松山區民權東路靠近高架電車線---中山國中車站唇邊,我屋下樓下就有一間"7-11便利店",我家先吂來大陸生活嘅時途,我日日都會下樓去便利店買我愛吃嘅東西,順帶提下:臺灣嘅便利店可以話十分嘅便利,樣般講咧?臺灣嘅便利電有代教電話費,複印,傳真,路邊停車費,悠遊交通咭充值恁多嘅服務,除外,還有買刮高級撈芳香嘅咖啡....系我在香港,大陸冇撞到嘅事情。   

邐今政府已經開放大陸同胞來臺灣旅遊,下擺有來臺灣旅遊嘅大陸同胞做得體會一下,臺灣、臺北嘅LIFE!
回复 点赞 拍砖

繁体版

我相信齊家都知嘚在舊年年尾臺北市區一座超高大樓已經落成。邐嗰大樓喊做101大樓。

101大樓在臺北市信義計劃區,往擺臺北市信義計劃區系軍事工廠來嘅,唔知到哪念開始邐嗰兵工廠就撤退,建設成今日恩呢臺北市民都知得嘅信義計劃區。

今嚇嘅信義計劃區看上去真系一嗰新嘅城市;十分靚!嗰片在全世界出名嘅電影城,還有來自美國紐約嘅購物商場,近來又有賣大陸簡體字嘅書城。。。

距離101大樓唔算遠嘅地方有一個全亞洲、中國最大嘅購物中心---京華城,邐個購物中心系一個波(球)形狀嘅購物城加正方形百貨大樓完成嘅,也系外國旅客來恩呢臺灣一定愛去購物嘅地方,其實唔單止京華城,臺北市其他地方都有咁大嘅購物商場,比如:在復興北路靠近市民大道嘅微風廣場、士林天母地區也有一個購物中心,反正除香港外,臺北市區也系中國第二個購物天堂!歡迎大陸同胞在政府開放去臺灣旅遊後來臺北市嬲撈購物!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-6-14 at 20:38 ]
回复 点赞 拍砖

喺台北比香港过有“中国味”,街头认滚都有人讲普通话!

台北唔单只系中国LIFE水平高嘅城市,也系中国讲普通

话刮嚦嘅城市!
回复 点赞 拍砖