用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

LIFE IN 台北(繁體版在后面)

今吓在台北真系好便当,在台北市区每一条路都有买东西嘅便利店,就象我住嘅地方来话;我今下系住在台北市区松山区民权东路靠近高架电车线---中山国中车站唇边,我屋下楼下就有一间"7-11便利店",我家先吂来大陆生活嘅时途,我日日都会下楼去便利店买我爱吃嘅东西,顺带提下:台湾嘅便利店可以话十分嘅便利,样般讲咧?台湾嘅便利电有代教电话费,复印,传真,路边停车费,悠游交通咭充值恁多嘅服务,除外,还有买刮高级捞芳香嘅咖啡....系我在香港,大陆冇撞到嘅事情。   

逦今政府已经开放大陆同胞来台湾旅游,下摆有来台湾旅游嘅大陆同胞做得体会一下,台湾、台北嘅LIFE!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:13 ]

我继续介绍有关台北LIFE!!!!:jump::jump:

我相信齐家都知嘚在旧年年尾台北市区一座超高大楼已经落成。逦嗰大楼喊做101大楼。

101大楼在台北市信义计划区,往摆台北市信义计划区系军事工厂来嘅,唔知到哪念开始逦嗰兵工厂就撤退,建设成今日恩呢台北市民都知得嘅信义计划区。

今吓嘅信义计划区看上去真系一嗰新嘅城市;十分靓!嗰片在全世界出名嘅电影城,还有来自美国纽约嘅购物商场,近来又有卖大陆简体字嘅书城。。。

距离101大楼唔算远嘅地方有一个全亚洲最大嘅购物中心---京华城,逦个购物中心系一个波(球)形状嘅购物城加正方形百货大楼完成嘅,也系外国游客来恩呢台湾一定爱去购物嘅地方,其实唔单止京华城,台北市其他地方都有咁大嘅购物商场,比如:在复兴北路靠近市民大道嘅微风广场、士林天母地区也有一个购物中心,反正除香港外,台北市区也系中国第二个购物天堂!欢迎大陆同胞在政府开放去台湾旅游后来台北市嬲捞购物!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-5-26 at 15:46 ]
回复 点赞 拍砖

當有答颯,盡生趣。
回复 点赞 拍砖

继续“LIFE IN TAPEI”

由“阿林钴”用笔“主持”...

台北市区嘅IC交通卡样般用?

在台北市所有嘅地铁同便利店买台北市通用嘅“IC交通卡(悠游卡)”,一张500箍钱新台币,不过里肚做得用嘅净系300箍钱,系乜嗰原因?就系欸张卡里肚200箍系保证金,300箍钱正系做得用!

欸只卡有乜嗰用?

第1:做得坐台北市区所有嘅地铁同巴士

第2:做得用诶只卡在停车场停车

刮便当(方便)!下摆大陆同胞做得自由往来台北“个人旅游”后,欢迎大陆同胞来购买“悠游卡”在台北嬲(游玩)!

距离开放大陆同胞来台湾观光嘅时间刮近咯,崖相信大陆同胞多多来台湾观光后做嘚看到崖兜台北嘅繁荣....:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:
回复 点赞 拍砖

使用悠游卡,悠游大台北
回复 点赞 拍砖

丫林今年长大不少哟!
回复 点赞 拍砖

Posted by 客家一家亲 at 2005-5-28 16:41
丫林今年长大不少哟!

政府已经开放大陆同胞去台湾旅游,得闲来台北嬲哦!
回复 点赞 拍砖

前段时间台湾客语教学小组有人就提出,关于“我”字,客家话不应用“涯”或“崖”等字来代替“我”。
回复 点赞 拍砖

Posted by huangchunbin at 2005-5-28 16:50
前段时间台湾客语教学小组有人就提出,关于“我”字,客家话不应用“涯”或“崖”等字来代替“我”。

我们家的海陆客家话说的"我"字和河源/惠州客家话一样是"我"(NGOI)
回复 点赞 拍砖

支持一下,,,
回复 点赞 拍砖

Posted by 幽壹 at 2005-5-28 18:47
支持一下,,,

承蒙你!(海陆客家话):D
回复 点赞 拍砖

台北市区有一个恁出名嘅大道,喊做中华路!

中华路嘅两边有西门町捞土城到南港嘅地铁经过,西门町在台湾分日本占领嘅年代就十分旸(热闹),沿路有刮多嘅士多店捞卖影相机店,也有小口(小吃)店,从西门町巷内行去系台北市区出名嘅步行街,呢嗰步行街有恁多嘅店做得行街,若果你爱去嗰位买东西还系去闹热嘅地方看看,做得去西门町.

讲到中华路,往摆嘅中华路原本有台湾西部铁路干线经过捞中华商场,到咧1989年(我唔记得)台北市区铁路地下化正式完工通车后,中华路沿途嘅就拆忑咧,但是拆忑咧后台北市区嘅交通还吂改善,因为在嗰时台北市区台北市南港区到台北县板桥/土城市正开始,所以又分台北市区交通继续入"交通黑暗期"!

1992年为咗改善台北市区中华路交通捞配合将来地铁台北-板桥-土城通车后中华路爱有新气象,故所将有几十年历史嘅中华商场拆忑咧改建成有绿带嘅中华路(大道),到咧2001年8月台北市区第一期地铁全面通车后,中华路嘅"交通乌暗期"正式结束!

跟着来嘅系迎接将来来台湾嘅大陆同胞,希望在今年(2005)7月希望大陆同胞真真做得来台北观光捞嬲,到嗰时分大陆同胞看看恁靓嘅台北市区!
回复 点赞 拍砖

K房多也系台北市区嘅特色,住在台北市嘅后生人中意唱歌,每暗晡在台北市街做得看到好多嘅后生人去K房唱K到半夜,不过也带来恁多嘅社会问题,例如:有啲后生人因为在K房饮酒醉后捞人打交,有啲后生人因为饮酒醉离开K房后行路唔晓行分车撞到...故所,在台北市区每半夜时时都有事发生,发生嘅事情中捞K房有关!
回复 点赞 拍砖

哦哦哦,阿林当厉害~~~
悠游卡太会赚人鐳啦。500箍钱,还爱扣2/5。。。不過還系好方便个。
下令,阿林来介绍下台北个红灯区罢。
回复 点赞 拍砖

Posted by 颍川本源 at 2005-5-30 21:00
哦哦哦,阿林当厉害~~~
悠游卡太会赚人鐳啦。500箍钱,还爱扣2/5。。。不過還系好方便个。
下令,阿林来介绍下台北个红灯区罢。

500台币,好像等于人民币150块左右是吧?
也不算太贵啊,,,
回复 点赞 拍砖