用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

做怪平时打字唔试下用各家话来!

唔系啊!只不过珠海一带的用词方面有多少似D嘛!
回复 点赞 拍砖

Posted by 东莞客家小子 at 2005-3-21 07:58
唔系啊!只不过珠海一带的用词方面有多少似D嘛!

你这个"唔系".....白话也是敢样讲阁火....;)
回复 点赞 拍砖

Posted by 东莞客家小子 at 2005-3-19 07:04
做怪大家来到论坛都唔用客家话来打字交流下。,近年来人家广州佬平时书写、发信息都用白话啦。涯D大家又唔学下人家?采涯家乡东莞樟木头,今过好多年轻人上QQ都系用客家话来打字的,虽然一开始时系好难接受同读唔 ...

涯就尽人事了!写列出就写,写吾出就冇办法l了。
回复 点赞 拍砖

你这个"唔系".....白话也是敢样讲阁火....
哪人讲白话。拟来东莞听下A~~~
回复 点赞 拍砖

Posted by 东莞客家小子 at 2005-4-21 09:00
你这个"唔系".....白话也是敢样讲阁火....
哪人讲白话。拟来东莞听下A~~~

龙川人都系念"M HAI"!
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-3-19 20:11
睇得懂就好啦!(龙川老隆客家话)

老隆話唔係噉講嘅。

地道嘅老隆話噉講:睇得識就得啦。
回复 点赞 拍砖

支持楼主介讲法,多练习客家话有以下好处;
1.客家话用得多了,就顺手哩,捱有朋友就嘿粤语打字快,普通话打字慢介。
2.客家话,今下还没有统一介标准,捱都用得多哩,标准就出来咯。
3.如果大齐家都用客家话打字,客家话介文字标准就会好快出来介,就同粤语敢样。
回复 点赞 拍砖

打中文,打出客家话的意思,有点难度呀!!
回复 点赞 拍砖

磨系崖滴人磨想写,系有滴时候自家知道了,人家磨知道系埋介意思
磨同白话,已经有固定计词汇
回复 点赞 拍砖

有D难度.很多口音唔同,就会看不懂.
回复 点赞 拍砖

Posted by 小亮 at 2005-7-29 16:38
磨系崖滴人磨想写,系有滴时候自家知道了,人家磨知道系埋介意思
磨同白话,已经有固定计词汇

正因为唔同白话有固定个词汇,所以正需要咹兜人积极来书写呀。
就如 seejun兄 在22楼讲个一样。。。:):):)
回复 点赞 拍砖