用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

楼主: 邱清云

长盛不衰的歌:阿婆买咸菜(歌词,录音)

【随笔】

真係好好听!
回复 点赞 拍砖

怎么后面的歌词没歌曲的下载地址啊
回复 点赞 拍砖

回复 点赞 拍砖

卖杂货  演唱:邱清云
(独白)讲起人生真系多变化,本来涯吹di di系收士油屎个,结尾到吉隆坡唱歌,今吓又改行卖杂货.
(唱)有钱改行卖杂,开店吹吉隆坡,一年租钱三千多,唔系讲大过,亲朋送钱又爱贺,登报系唔错,花牌花蓝去定做,搞到唔得闲坐,发行零丁样样做,货真么乱拖,隔离两边店街巷,互相爱来帮,店头周时都爱望,东看西来张,a兜顺手牵羊最臭挡,镭蚀甲神伤。
(独白)所以讲做先理都系好头痛,伙记唔好么相干,最惊a客仔搞到七手八脚,买佢一样,敢洒佢二样。
(唱)罐头生头豆士酱,鸡春(蛋)囤豌箱,蒜米葱头捞生僵,衫吗吹门口biong,墨鱼猪皮你爱奈样,甲卖蜡烛香,白糖价钱又话涨,高杯(咖啡)又跟本上,一时人多正系乱,吃也矛正餐,得闲来点先理帐,话最销米同糠,收埋现钱矛乱放,涯有甲万(保险柜)晓来装,顾钱周时尽去钻,bo债就断来往。
(独白)前日正收到大马录音室个阿罗一张cheque,哎,佢敢座马lu出入个人,连一张30舅银个cheque磅出来。
(唱)罐头生头豆士酱,鸡春(蛋)囤豌箱,蒜米葱头捞生僵,衫吗吹门口biong,墨鱼猪皮你爱奈样,甲卖蜡烛香,白糖价钱又话涨,高杯又跟本上,一时人多正系乱,吃也矛正餐,得闲来点先理帐,话最销米同糠,收埋现钱矛乱放,涯有甲万晓来装,顾钱周时尽去钻,bo债就断来往,顾钱周时尽去钻,bo债就断来往,顾钱周时尽去钻,bo债就断来往

师徒卖膏药   演唱:邱清云
报幕:
(师)伙计慢打锣,(徒)慢打锣,
(师)打得锣多锣嘲耳,(徒)锣嘲耳,
(师)打得更多夜又长,(徒)半夜长,
(师)喂,喂,喂,徒弟,涯讲夜又长,唔系半夜长,(徒)哦,夜又长,
(师)前面有师傅,(徒)有师傅,
(师)后背有师兄呀,(徒)有师兄,
(师)今日小弟唔系卖膏药,(徒)卖膏药,
(师)喂,傻佬,你到底晓唔晓啊,涯讲唔系卖膏药,你就讲卖膏药,想作反那?(徒)师傅,你自佢教带喔,跟你讲最后个三句吗,(师)涯真系奔你激死呀,唔矛讲按多,打锣哦。
(唱)师徒两家来摆档,大鼓响锣就sei一场,丹膏丸散还有独方,
(徒独白)我师傅有祖传个仙丹,
(唱)你讲有内伤呀,
(徒独白)宾个有内伤呀,
(唱)也唔使狂,
(徒独白)你地唔哂惊,定的来,
(唱)断根人健康,包么手尾长,赖人生cancer或者发囊仓,满人讲呵利肚还有盾伤,何必医院开刀来狂剖膛(开刀)。
(师独白)来呀,大只丸,一舅二粒二舅就五粒,卖三舅就奔够十粒罗,
(唱)奈人唔小心奔火车撞,又讲奔火船就sei出肠,飞机跌落还有豆腐掷伤,
(徒独白)那,仲有奔枕头掷伤架,
(唱)头毛又秃光,
(徒独白)头毛又甩左光,
(唱)也唔使狂,
(徒独白)唔哂惊,有假发啊,
(唱)师公佢姓张隔离开药方,家传三代过日点坛香,讲起旧摆学时涯同佢拿药箱,佢讲三代功夫拿手系医痔疮, 佢讲三代功夫拿手系医痔疮。
回复 点赞 拍砖

光阴莫错过 词:张少林 演唱:邱清云
追龙,哗佢话系唔同, 追到入太空,a面板都追到窿,个日偷懒么做工,成日参爱白粉虫,钱财来吃空,搞到勒索喊人家奔, 矛钱上瘾时,尽喊苦,流鼻浓,宛日饭菜,唔吃都饱来讲称英雄,金器当到穷,骨头也吃空,白粉烧开话人系松,矛理cancer骨晓溶, 矛佢人会疯,唉,惨过买水二头紧中,钱财松动时,又讲来追龙,朋友劝戒千万爱学好佢讲系嗡风。
鹤神, 佢谋害晓杀人啊,千万唔好寻,学好改过自新,白粉gia gia来戒清,从今以后做好人,良言来当金,想做工作,有人家奔,前途有光明,吃得苦人上人,年轻就爱安份守已,来称好公民。
回复 点赞 拍砖