用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

兴宁声调只有6调???

昨日发贴嘅时候注意到一個6调以外嘅声调 
 如“届”字 (里個例子相信在兴宁嘅坛友很容易明白,特别系城区城郊附近嘅)
  里届gai5哎-- 这里        “届”系阴入
  届哎走届gai4走--这走走那走走 后尾嘅“届”系去声
  届gai?位--    那里     这里“届”唔系第6声(阳入)而系比阳入
                                                        更高一阶嘅音(音高却短促)

阴平 阳平 上声 去声 阴入  阳入       ?
gai     gai      gai        gai     gai      gai          gai
街     拐  届下 届哎   服(冇寻到相   届位  
                应嘅字所以
                拿也系阳入嘅
               字来意示,顺嗹
                                                      里個音来读“届”)                                        

变调吧,也就是 gai55。

单字调还是 6个。
回复 点赞 拍砖

我唔知变音系样里嘅 “单字调是 6个”也系一些学术界根据普遍情况定论嘅,我认为做唔得代表所有,但里個音确实唔在6音之内.
回复 点赞 拍砖

gi-e1 街  
gu-ai4 拐  
gi-u6 屆  
nong33 服  
這裏    →    li-a4 這  vu4 位  
那裏    →    gai4 那  vu4 位  
li-a4 這  harng33 行  harng33 行   ,gai4 那  harng33 行  harng33 行  
         這走走那走走  
回复 点赞 拍砖