用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

龙川话日记

冇嘛计好写啦。但系最近好中意睇一部电视剧,安做《鲁冰花》噶,唔知得你泥阿能睇过。我记得细细个时,睇过电影版噶,当时彻日唱《鲁冰花》尼首歌,但系当时唔知得系客家话电影,只知得捞《世上只有妈妈好》一样系台湾电影来噶,睇到我眼汁都堕堕跌。今下重新跟到客家话版本计电视剧,感觉好爽好爽。

讲起客家话,我系十分有味道噶,我也唔知得系做什计甘中意,我一直都希望有一日可以出一本客家话词典,甘样我泥就可以用汉字打出客家话出来一起交流了。身为客家人,好自然有种责任爱去维护和宣传客家文化,如果唔去做就会慢慢失传。就会捞深圳一样,以前都是讲客家话噶,但系今下变成讲白话捞普通话了,虽然我唔知得系什计原因造成甘样里,但系我真系唔想惠州、河源等客家人居住计地方会捞深圳一样,所以我希望只只客家人都爱去维护自己计语言,维护自己计文化,尽量多讲客家话,尽量多宣传客家文化。在里方面,台湾客家人做得比大陆客家人爱好,在台湾,办到好多客家电视台捞客家话电台。但系我地龙川,虽然系客家地方,但系电台捞电视台都系讲普通话噶,好得人恼!真计唔知龙川政府让般想噶,又唔系唔晓讲客家话,老百姓又唔系唔晓听客家话,做哪个爱讲普通话喔?唔怪得甘多人叼过挖绝,都话龙川电视台唔好睇。难怪,唔自家计特色,耐只会去睇你计电视哦。

我突然有只问题,你话里几日在老隆举行计全球龙川同乡会联席会议第二次大会时讲什计话啊啦?龙川话?还系普通话哦?唔知得几泥在美国台湾转来计龙川人啊晓得讲龙川话了……

呵呵,甘多位,唔好意思,如果睇唔懂就问我,我话你听。

longny 你好呀 好久冇睇到你囉(龍川老隆客家話) 近來去哪啦???
回复 点赞 拍砖

原帖由 ALIN 于 2006-11-12 19:55 发表
longny 你好呀 好久冇睇到你囉(龍川老隆客家話) 近來去哪啦???

亚林?

你今下在哪里?还在深圳吗?
回复 点赞 拍砖

什么意思???????
回复 点赞 拍砖

原帖由 longny 于 2006-11-12 19:57 发表

亚林?

你今下在哪里?还在深圳吗?

系呀 我系亞林古 我輪今還在深圳讀大學 得閒系話 可以來深圳睇我(龍川老隆客家話)

系呀 崖系亞林古 崖今下還在深圳讀大學 得閒系話 做得來深圳看崖(梅州客家話)

系呀 我系亞林古 我今下還在深圳讀大學 假使得閒 做得來深圳看我(海丰陸丰客家話)
回复 点赞 拍砖