用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

【讨论】頃次1/30打斗聚(龍川客語+海陸客語)

昨日系我第一次參加我兜(我們)台灣客家网友概打斗敘概活動 因為系我第1次參加我兜台灣客家人概打斗敘概活動 所以 我心情好緊張 晨朝頭09:39我到第一只集合地點 睇到桃園龍潭概客家网友ALFO VUN 佢可能睇過我概相片 所以就主動撈我打招呼 當然我都有撈佢打招呼 頃也系我畀佢知 "我講話 佢覺得聲音奇怪概開始"

尾下 所有愛參加打斗敘到咧 我兜就往愛活動概地方去 第一站我兜就到咧新竹峨眉十二寮 尾下來又去北埔老街 行街 認滾行行概睇下有惹好嬲 好睇 我兜就行到北埔一間廟 頃間廟兩片 有咁多賣擂茶概店 我在廟拜拜收尾 就到賣擂茶概地方試食下擂茶概味道 結果十分好食 我兜除咧在廟拜拜外 還有在廟頭前映像為頃次打斗敘作紀念 尾下我兜行到 另一間茶館 繼續食在當地來話咁出眾概東西 當然少唔得客家擂茶 因為我在本活動中系最后生概 所以 斟茶大部份系我 唔過在頃次活動之前 我系對咁樣事完全唔明概人 經過ALFO VUN話我后 我正知 最后生概 愛多斟啲茶 因為我系頃次活動最后生概 當然唔淨咁樣 其實我對咁多事唔認真去注意概問題 佢兜都有注意 所以 也不時話我 唔好咁樣哦

臨暗18:00我自家(我們)結束聚會歸到自家概屋下 唔過 頃次概打斗敘真系畀我十分
怀念!

(龍川客語+海陸豐客家話混合使用)

[ Last edited by ALIN on 2006-2-1 at 18:51 ]

下二道 泡茶咩要交畀汝囉
回复 点赞 拍砖

Posted by 以客为尊 at 2006-2-1 03:40
下二道 泡茶咩要交畀汝囉

這~~該當愛交畀佢做咧,後生人煞忙兜ㄟ,做得練習精神愛集中觀察四處環境ㄟ人事物,毋好自己顧自家咧~~~筷耶就作得少拿來劃

寫忒少~~感作得
回复 点赞 拍砖

日期met差嘞.
回复 点赞 拍砖

Posted by alfo at 2006-2-1 08:30
寫忒少~~感作得

你係得話(說得對) 寫得咁少 因為自家真係想唔到 還有乜(ngia)事 可能悿忘啦??
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2006-2-1 10:01
日期met差嘞.

已經改撇咧 等你轉來 再check
回复 点赞 拍砖

Posted by alfo at 2006-2-1 08:30
筷耶就作得少拿來劃

^.^ 想做駙馬 要仝(同)按多大陸優秀个人才拼 列習慣非改不可

Posted by ALIN at 2006-2-1 18:51
你係得話(說得對) 寫得咁少 因為自家真係想唔到 還有乜(ngia)事 可能悿忘啦??

得來速(麥當勞)對面 汝緊看个檳榔MM啊 (流出來耶口瀾水 嚓一下! 阿林)

"筯" 亦 "箸" 還記得冇

嘟知好食 兩盤"七緣塔煎卵" 汝咈忒一盤又2\3.. 連大貨耶想映一下像 究險險來毋喳..
回复 点赞 拍砖

Posted by 以客为尊 at 2006-2-2 04:53
^.^ 想做駙馬 要仝(同)按多大陸優秀个人才拼 列習慣非改不可

得來速(麥當勞)對面 汝緊看个檳榔MM啊 (流出來耶口瀾水 嚓一下! 阿林)

"筯" 亦 "箸" 還記得冇

嘟知好食 兩盤"七 ...

"以客為尊"大哥 崖在聚會個日 雖然有看到m餐廳兩對面有檳榔mm 不過 都唔田心動哦

回复 点赞 拍砖

捱識到頭份交流道介檳榔MM著介算多耶,新竹交流道介正安道少,阿林去到介位一定會留豬哥水

(我覺得頭份交流道的檳榔妹妹穿得算多了,新竹交流道的才叫做少,阿林去到那裡一定會留口水)
回复 点赞 拍砖

Posted by tourchen at 2006-2-2 19:08
捱識到頭份交流道介檳榔MM著介算多耶,新竹交流道介正安道少,阿林去到介位一定會留豬哥水

(我覺得頭份交流道的檳榔妹妹穿得算多了,新竹交流道的才叫做少,阿林去到那裡一定會留口水)

呢擺聚會 我頭次看到TOURCHEN 我惊著囉 因為"阿釗古"高大版 出現在我概頭前???
回复 点赞 拍砖

Posted by 以客为尊 at 2006-2-2 04:53

...

丫林到時也愛吃頭路耶,實在愛好好改一下:cool:~~有兜怪習慣
回复 点赞 拍砖

Posted by alfo at 2006-2-3 11:14
丫林到時也愛吃頭路耶,實在愛好好改一下:cool:~~有兜怪習慣

承蒙大亞哥概教導 :cool::cool::cool:
回复 点赞 拍砖

打斗聚會當中 最分人注意係 我兜在茶館飲茶.閒談 因為我係呢次聚會活動最細概人

故所 斟茶都係我 唔過 有時 我會"想事情"一下 分坐在我唇項概大哥alfo試到(feel)我

好奇怪哦?唔單淨佢啦 一總有參加呢擺活動概朋友都咁樣試到 唔過也好笑 唔怪 venen

笑咧好多次哦 尾下 alfo就不時問我 你到底樣般啦?我話佢:在想事情

venen大哥就問我:過想jojo囉? 我話佢:唔係啦?:D

講正經概 我對客家方言恬有興趣 有時停下來 就在想客家話概事 其他人講乜 我就冇注意

听 alfo大哥學我(告誡):你過"想事情" 唔專心系話 做乜工作 黏時就畀老板fire(炒魷魚)忒咧

佢話我概 都恬有理 做.听乜事一定愛用心 似我咁樣(ge-an-ngiong)"3心2意"概"想事情"

將來出去做行口(上班)一定會恬慘概:D:D:D

還有 請齊家支持我 繼續研究"惠州話" 也希望齊家多去惠州嬲(玩) 特別系alfo okiodu hagar:D:D:D因為過邊系好地方...:D:D:D
(海陸客語+揭陽普宁客語+龍川客語混合使用)
回复 点赞 拍砖

今下我還在大陸廣東省東莞市嗰片做世 迾片有安多嘅客家人哦

呵呵 論壇里背嘅台灣客家人得閒可以來嬲!
回复 点赞 拍砖