用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

昨暗晡买《客家话通用词典》

秋晡夜崖搭豪华巴士---EAGLE BUS自东莞嘅屋下转来,转来聂尾就去深圳书城买《客家话通用词典》收尾正去“饮夜茶”。

崖去间香港经营嘅茶餐厅“饮夜茶”,点了牛肉饭、冻泞茶,食毕咧牛肉饭收尾就开始慢慢啉崖最爱啉嘅“冻泞茶”!崖一面啉冻泞茶,一面看崖买转来嘅《客家话通用词典》,心情刮松爽!诶本书也系崖下只月转台湾收尾会带转去同亚俊哥、亚钊轱一下分享嘅好书!

嗰本书里肚有刮丰富多彩嘅客家方言词汇,系崖刮欢喜、好嘅书,崖会好惜佢嘅。

希望严老师关照只只人去买《客家话通用词典》!恁仔细!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:06 ]

秋晡夜崖搭豪華巴士---EAGLE BUS自東莞嘅屋下轉來,轉來聶尾就去深圳書城買《殼家話通用詞典》收尾正去“飲夜茶”。

崖去間香港經營嘅茶餐廳“飲夜茶”,點了牛肉飯、凍濘茶,食畢咧牛肉飯收尾就開始慢慢啉崖最愛啉嘅“凍濘茶”!崖一面啉凍濘茶,一面看崖買轉來嘅《客家話通用詞典》,心情刮松爽!誒本書也系崖下只月轉臺灣收尾會帶轉去同亞俊哥、亞釗軲一下分享嘅好書!

嗰本書裏肚有刮豐富多彩嘅客家方言辭彙,系崖刮歡喜、好嘅書,崖會好惜佢嘅。

希望嚴老師關照只只人去買《客家話通用詞典》!恁仔細!
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-6-23 09:49
秋晡夜崖搭豪华巴士---EAGLE BUS自东莞嘅屋下转来,转来聂尾就去深圳书城买《壳家话通用词典》收尾正去“饮夜茶”。

崖去间香港经营嘅茶餐厅“饮夜茶”,点了牛肉饭、冻泞茶,食毕咧牛肉饭收尾就开 ...

壳家?
做毕咧    等同   做撇咧
聂尾------捏尾
回复 点赞 拍砖

Posted by adg at 2005-6-23 10:22
壳家?
做毕咧    等同   做撇咧
聂尾------捏尾

已经改毕咧!

请老师去CHECK下!
回复 点赞 拍砖

下只月尾轉臺灣收尾,假使過有機會”飲夜茶”,我定著過去飲,因爲來大陸恁久咯,飲夜茶已經

變成崖生活一部分,正來話,誒也唔系乜嗰壞慣習,故所以,崖轉臺灣收尾過愛飲夜茶,唔過

臺灣唔象廣東省恁樣有嗰恁多嘅茶餐廳,臺灣所謂嘅”茶餐廳”就系”咖啡館”,穀所,可能轉臺

灣收尾刮中意愛”飲夜茶”嘅崖可能愛貼時去咖啡館”飲夜茶”咯!
回复 点赞 拍砖

下只月尾转台湾收尾,假使过有机会”饮夜茶”,我定着过去饮,因为来大陆恁久咯,饮夜茶已经

变成系崖生活一部分,正来话,诶也唔系乜嗰坏惯习,故所以,崖转台湾收尾过爱饮夜茶,唔过

台湾唔象广东省恁样有嗰恁多嘅茶餐厅,台湾所谓嘅”茶餐厅”就系”咖啡馆”,谷所,可能转台

湾收尾刮中意爱”饮夜茶”嘅崖可能爱贴时去咖啡馆”饮夜茶”咯!
回复 点赞 拍砖

今晡日打早,崖07:00就躿床去麦当劳食朝顺带看崖昨晡夜买嘅<客家通用词典>

我发觉诶本书刮丰富,也丰富崖兜客家人知识,希望只只得闲系话撞快去书城买.

回复 点赞 拍砖

今哺夜放学尾去饮夜茶同看《客家话通用词典》,为崖兜客家文化尽命!
回复 点赞 拍砖