用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

台北市嘅“滨河大道”---敦化南北路

今晡朝晨我提到过仁爱路系有绿带(安全岛)嘅台北市区大路之一,捞深圳市区“深南大道”十分象,冇深南大道恁大;捞“滨河大道”共大,唔过绿带就有深南大道恁大…今摆我再捞齐家介绍台北市区另外一条大道---敦化南北路.

敦化路绿带大道在我今下住嘅屋下附近 ,北面向松山国内机场南面向基隆路, 系台北市第3大嘅大道.

敦化路捞深圳市区“滨河大道”共样大,,不过,敦化路嘅绿带十分大,故所车道少,唔象滨河大道系路大,绿带少;其它方面就十分相似,敦化路捞仁爱路一样到咧夏天去嗰片捞街\做运动真系唔差!

敦化路有分南北路,中途经过闹热嘅地方唔算多,因为迾条路沿途主要系金融、贸易、银行商务、住楼,故所闹热嘅地方唔多,就系金融、贸易、银行商务大厦多,故所迾条路嘅餐厅都十分高档,来台湾嘅外国商人也刮多,特事在敦化捞民生、民权东路口一多咯!

在敦化北路靠近南京东路交接路口,有2间老酒店,一间喊做“中泰宾馆”,一间喊做“环亚酒店”,迾两间酒店嘅里肚有间的士高,故所到咧每暗晡,迾位就十分闹热,假使你啱啱好在迾附近行街,你就会看到一多着刮猎时、靓嘅衫裤在的士高门口等人共下去跳舞!顺带话你知:迾两间的士高嘅消费一贵嘅!

另外,在敦化北路捞南京东路嘅路口,有座棒球场,每次到比赛嘅时候,迾位就变得恁闹热;2年前迾棒球场暂停营业改起,可能会在下一年重新营业!

有棒球场以外,过去一兜就系台北市立体育场,讲真嘅,我单只去过1次,故所里肚有乜嗰好看、好嬲嘅,我真系唔知!

我暂时介绍到迾,下摆再发现、愐到乜嗰相关嘅事情,我会再转来写!

:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:30 ]

今晡朝晨我提到過仁愛路系有綠帶(安全島)嘅臺北市區大路之一,撈深圳市區“深南大道”十分象,冇深南大道恁大;撈“濱河大道”共大,唔過綠帶就有深南大道恁大…今擺我再撈齊家介紹臺北市區另外一條大道---敦化南北路.

敦化路綠帶大道在我今下住嘅屋下附近 ,北面向松山國內機場南面向基隆路, 系臺北市第3大嘅大道.

敦化路撈深圳市區“濱河大道”共樣大,,不過,敦化路嘅綠帶十分大,故所車道少,唔象濱河大道系路大,綠帶少;其他方面就十分相似,敦化路撈仁愛路一樣到咧夏天去嗰片撈街\做運動真系唔差!\r

敦化路有分南北路,中途經過鬧熱嘅地方唔算多,因爲迾條路沿途主要系金融、貿易、銀行商務、住樓,故所鬧熱嘅地方唔多,就系金融、貿易、銀行商務大廈多,故所迾條路嘅餐廳都十分高檔,來臺灣嘅外國商人也刮多,特事在敦化撈民生、民權東路口一多咯!

在敦化北路靠近南京東路交接路口,有2間老酒店,一間喊做“中泰賓館”,一間喊做“環亞酒店”,迾兩間酒店嘅裏肚有間的士高,故所到咧每暗晡,迾位就十分鬧熱,假使你啱啱好在迾附近行街,你就會看到一多著刮獵時、靚嘅衫褲在的士高門口等人共下去跳舞!順帶話你知:迾兩間的士高嘅消費一貴嘅!

另外,在敦化北路撈南京東路嘅路口,有座棒球場,每次到比賽嘅時候,迾位就變得恁鬧熱;2年前迾棒球場暫停營業改起,可能會在下一年重新營業!

有棒球場以外,過去一兜就系臺北市立體育場,講真嘅,我單只去過1次,故所裏肚有乜嗰好看、好嬲嘅,我真系唔知!

我暫時介紹到迾,下擺再發現、愐到乜嗰相關嘅事情,我會再轉來寫!

:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:
:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:
:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:
回复 点赞 拍砖