用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

台北泞茶LIFE OH YEAH!!

台北嘅奶茶LIFE!OH!YEAH!

初中3年生嘅时候,我屋下自内湖徙到台北市松山机场民权东路嗰边,在嗰时我屋下嘅人捞家私都未全部徙过来, 单净我一只人住在新屋下,所以初初徙到民权东路嘅每朝晨我都冇食乜嗰东西,我只啉”奶茶”,也系我迾世人初初啉奶茶!

啉咧奶茶后正发现原来奶茶系恁好啉!故所,从我住在台北市松山机场民权东路捞初三开始,我日日都啉奶茶,食朝晨、昼、暗也啉,嗰时嘅台湾啱好猎时奶茶,在台北市区市街哪位都有“珍珠奶茶店”,有兜餐厅卖嘅冻饮也有奶茶!

一般来讲我在台湾啉嘅奶茶有 “立顿”、“阿萨姆”、“统一麦香”;唔过,台湾出名嘅西式速食餐厅“麦当劳”、“肯德基”里背卖嘅冻饮就冇冻嘅奶茶做得卖,单系有热红茶+小杯奶当作奶茶卖,唔过在夏天唔啱恰啉,故所我在夏天爱去速食餐厅食饭系话,我就冇冻奶茶得啉,也系恁样,我在夏天唔长日去速食餐厅食饭,我都系去有冻奶茶得啉嘅餐厅食饭。

自1年前开始在广东省做工夫到今下在广东省读书,我嘅LIFE少唔得奶茶,净系有1年多我在台湾念“基督学院”时我都好啉“CAFÉ AU LAIT ”(法国式牛奶咖啡),其他时候还系啉奶茶,近来受到广东人(讲白话嘅人)“饮茶”文化嘅影响,我又多啲啉饮料嘅选择咯!就系---饮茶!(凉茶)

:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 22:57 ]

臺北嘅奶茶LIFE!OH!YEAH!

初中3年生嘅時候,我屋下自內湖徙到臺北市松山機場民權東路嗰邊,在嗰時我屋下嘅人撈家私都未全部徙過來, 單淨我一隻人住在新屋下,所以初初徙到民權東路嘅每朝晨我都冇食乜嗰東西,我只啉”奶茶”,也系我迾世人初初啉奶茶!

啉咧奶茶後正發現原來奶茶系恁好啉!故所,從我住在臺北市松山機場民權東路撈初3開始,我日日都啉奶茶,食朝晨、晝、暗也啉,嗰時嘅臺灣啱好獵時奶茶,在臺北市區市街哪位都有“珍珠奶茶店”,有兜餐廳賣嘅凍飲也有奶茶!

一般來講我在臺灣啉嘅奶茶有 “立頓”、“阿薩姆”、“統一麥香”;唔過,臺灣出名嘅西式速食餐廳“麥當勞”、“肯德基”裏背賣嘅凍飲就冇凍嘅奶茶做得賣,單系有熱紅茶+小杯奶當作奶茶賣,唔過在夏天唔啱恰啉,故所我在夏天愛去速食餐廳食飯系話,我就冇凍奶茶得啉,也系恁樣,我在夏天唔長日去速食餐廳食飯,我都系去有凍奶茶得啉嘅餐廳食飯。

自1年前開始在廣東省做工夫到今下在廣東省讀書,我嘅LIFE少唔得奶茶,淨系有1年多我在臺灣念“基督學院”時我都好啉“CAFÉ AU LAIT ”(法國式牛奶咖啡),其他時候還系啉奶茶,近來受到廣東人(講白話嘅人)“飲茶”文化嘅影響,我又多啲啉飲料嘅選擇咯!就系---飲茶!(涼茶)

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-6-11 at 17:57 ]
回复 点赞 拍砖

我嘅LIFE少唔得奶茶------台湾有这不洋不中的表达?
唔過------口语只说 “懂系、不过”   无  “唔过”  之说
故所-------故所以。不能简
我又多啲-----涯又多滴
我只啉”奶茶------不解。涯只食奶茶
回复 点赞 拍砖

Posted by adg at 2005-6-6 16:57
我又多啲-----涯又多滴

崖在WORD文件嗰位寻到嘅字!

Posted by adg at 2005-6-6 16:57
唔過------口语只说 “懂系、不过”   无  “唔过”  之说

台湾有,可能系往摆嘅讲法!

故所-------故所以。不能简

台湾有简!
回复 点赞 拍砖

丫林,唔冒小看汝里,写哩台北个咖啡店,又写奶茶店,十分利害个夏季饮料攻势。当好。

adg先生十分仔细看过哩汝个文章,才能指出汝个细微之处,也是梅州人一般大众所接受个程度,包括涯。

后尾汝有说明台湾个口语,同梅县个,是有差别,岸样十分好,相互沟通和相互说明,使不是梅县,又不是台湾个客家人,都底得两地个差异和两地个讲法。
向汝两只人学习。
回复 点赞 拍砖

十分利害个夏季饮料攻势
---------------------------------------------------

客家通用白水字 “利害”。包括涯
回复 点赞 拍砖

Posted by sunon200520 at 2005-6-6 18:26
丫林,唔冒小看汝里,写哩台北个咖啡店,又写奶茶店,十分利害个夏季饮料攻势。当好。

adg先生十分仔细看过哩汝个文章,才能指出汝个细微之处,也是梅州人一般大众所接受个程度,包括涯。

后尾汝有说明台湾 ...

好快就到热天,我正好热天爱转台湾,故所做得转台湾嬲捞啉我爱嘅冻饮---奶茶、LAT AU LAIT!
回复 点赞 拍砖

我只啉”奶茶------不解。涯只食奶茶

嗯呢台湾一概都讲"啉".
回复 点赞 拍砖

今下在廣東省讀書,我还系有啉泞茶,近來受到廣東人(講白話嘅人)“飲茶”文化嘅影響,我大部分系食饭嘅时候飲泞茶,讲到食饭,可能系受到迾片广东人生活方式嘅影响,我一般都去港式茶餐厅食饭,故所,喺港式茶餐厅一般都有卖泞茶,假使系套餐也有送泞茶,特盯系我,十分钟意啉泞茶,故所,茶餐厅真真刮岩恰我!

喺深圳市区罗湖口岸附近有间港商“大家乐”餐厅,系全香港一等大嘅茶餐厅,嗰嗰茶餐厅大又伶俐,我一星期都会去嗰片啉一次夜茶,不过我愐大家都知得我“夜茶”定著系“泞茶”!除泞茶外,我OLDERE嘅夜套餐点也系普通但系对我来话系愈靓味,我OLDER惹(什么)?我OLDER火髀+鸡春三文治:D:D:D系咩俞普通?:D:D:D搭事恁多做惹?我自家钟意就好咯!:D:D:D

共样嘅,等我7月尾转去台湾收尾就冇像“大家乐”恁样嘅茶餐厅咯,不过。我每暗夜啉夜茶唔变,到嗰时就净系啉泞茶咯!:):):)
回复 点赞 拍砖

今下在廣東省讀書,我還系有啉濘茶,近來受到廣東人(講白話嘅人)“飲茶”文化嘅影響,我大部分系食飯嘅時候飲濘茶,講到食飯,可能系受到迾片廣東人生活方式嘅影響,我一般都去港式茶餐廳食飯,故所,喺港式茶餐廳一般都有賣濘茶,假使系套餐也有送濘茶,特盯系我,十分鐘意啉濘茶,故所,茶餐廳真真刮岩恰我!

喺深圳市區羅湖口岸附近有間港商“大家樂”餐廳,系全香港一等大嘅茶餐廳,嗰嗰茶餐廳大又伶俐,我一星期都會去嗰片啉一次夜茶,不過我愐大家都知得我“夜茶”定著系“濘茶”!除濘茶外,我OLDERE嘅夜套餐點也系普通但系對我來話系愈靚味,我OLDER惹(什麽)?我OLDER火髀+雞春三文治,系咩俞普通?搭事恁多做惹?我自家鍾意就好咯!

共樣嘅,等我7月尾轉去臺灣收尾就冇像“大家樂”恁樣嘅茶餐廳咯,不過。我每暗夜啉夜茶唔變,到嗰時就淨系啉濘茶咯!
回复 点赞 拍砖

Posted by sunon200520 at 2005-6-6 18:26

后尾汝有说明台湾 ...

热天好快就到咧,请各位朋友饮多啲"冻饮料"
回复 点赞 拍砖

崖转台湾聂尾,爱食泞茶定著去咖啡店咯!
回复 点赞 拍砖

啉是闽南话,喝的意思。啉啤酒,啉白酒。
回复 点赞 拍砖

Posted by cpc66 at 2005-7-1 17:35
啉是闽南话,喝的意思。啉啤酒,啉白酒。

也有说"食"的!
回复 点赞 拍砖

吾(ngai)今下還在東莞而方(lia phien)上班、生活,今下其東莞同台北市區一樣 愈來愈多其
台式奶茶店,吾食了焉多,感覺不輸分台灣!
回复 点赞 拍砖