用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

台北捞深圳(交通为主)

台北捞深圳比较:

深圳系嗯呢中国广东省第一嗰头摆实施“市场经济”制度嘅城市,也系国内高物价捞生活水平嘅其中之一,深圳市区嘅建设捞香港、台北都接近,市区嘅交通建设做得讲捞香港差唔多,市区每条大道嘅交接处都有捞高速公路入口处相似嘅交流闸道立交桥,立交桥迾个设计有一个好处就系冇堵车嘅问题,也唔使分所有嘅在路口等红绿灯,也系深圳交通建设来话,十分成功嘅所在。我十分肯定深圳立交桥嘅建设。

在深圳市区火车站、捞香港交界嘅罗湖、皇岗口岸附近算系深圳市精华地区,样儿话?因为迾位有恁多嘅商业大厦、百货公司、大型餐厅、K房、桑那房;交通:低底盘市区巴士、地铁、往国内其他城市嘅“快速铁路干线”、往广东省其他城市嘅长途豪华汽车客运BUS…。

深圳发展20过年恁样已经算进步、便当咯!

唔过捞中国宝岛台湾特别行政区台北市比,台北市所有嘅交通建设捞购物便当嘅程度比深圳市好刮多咯!样般话?嗯呢来看旧年尾通车嘅深圳地铁班次系每12分钟1班车,今吓台北市嘅地铁平均5分钟1班车,当然系台北嘅地铁便当咯!长途运输客运部分:台北市任何一个区都有客运运输车站,迾兜汽车客运站都做得开往台北特别行政区90%城市;唔单只恁样!台湾特别行政区项内所有嘅长途BUS公司车项内嘅设备十分好,有啲公司嘅汽车项设有“一只人一台细电视捞游戏设备”,也都有卫生设备…。火车方面:台湾特别行政区台北市内所有嘅火车站(松山、南港、万华、台北)有开往区内其他城市嘅班车,有自强号、莒光号、复兴号特快车、普通车…。在距离台北唔远地方也有通勤(城铁)电车做得搭乘(票价捞复兴号一样),十分便当!一般来话,爱去距离台北市一个钟以上嘅地方,坐自强号、莒光号、复兴号快车就算亟亟咯!

再来看台北市区购物部分:在深圳市区假使你爱去象7-11便利店买东西差唔多爱行十分远距离嘅路正做得寻到1间便利店;在台北市就唔会咯!在台北市区平均每30-50公尺就做得寻到1间便利店...

崖常日听住在深圳市区嘅网友话:住在深圳后其它地方就唔想、唔爱去咯!
假使两岸三通,恩呢台湾特区政府开放大陆同胞来台湾特区观光,分大陆同胞来看台北系样般?!崖相信佢兜定着会十分惊讶!哇!冇想到,原来台北系恁样好?

台北市虽然系老城市,唔故,建设还在进步中,近来崖转去台北,看到新嘅地铁爱开始做咧,新嘅地铁路线系经过大安森林公园同客家艺文中心、客家文化会馆终点站在“台北市世界贸易中心”同台北市嘅“曼哈顿”信义计划区,诶条地铁路线真系刮好;样儿讲咧?因为今吓嘅信义路沿线有刮多嘅商店同行街嘅地方,到咧世贸中心嗰片又有101大楼购物中心同十分多嘅够物广场,故所系条好路线,将来通车后,崖想;两岸也差唔多三通咯,嗰时,分两岸同胞共下来分享诶个台北市嘅繁荣!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-6-5 at 20:36 ]

臺北撈深圳比較:

深圳系嗯呢中國廣東省第一嗰頭擺實施“市場經濟”制度嘅城市,也系國內高物價撈生活水平嘅其中之一,深圳市區嘅建設撈香港、臺北都接近,市區嘅交通建設做得講撈香港差唔多,市區每條大道嘅交接處都有撈高速公路入口處相似嘅交流閘道立交橋,立交橋迾個設計有一個好處就系冇堵車嘅問題,也唔使分所有嘅在路口等紅綠燈,也系深圳交通建設來話,十分成功嘅所在。我十分肯定深圳立交橋嘅建設。

在深圳市區火車站、撈香港交界嘅羅湖、皇崗口岸附近算系深圳市精華地區,樣兒話?因爲迾位有恁多嘅商業大廈、百貨公司、大型餐廳、K房、桑那房;交通:低底盤市區巴士、地鐵、往國內其他城市嘅“快速鐵路幹線”、往廣東省其他城市嘅長途豪華汽車客運BUS…。

深圳發展20過年恁樣已經算進步、便當咯!

唔過撈中國寶島臺灣特別行政區臺北市比,臺北市所有嘅交通建設撈購物便當嘅程度比深圳市好刮多咯!樣般話?嗯呢來看舊年尾通車嘅深圳地鐵班次系每12分鐘1班車,今嚇臺北市嘅地鐵平均5分鐘1班車,當然系臺北嘅地鐵便當咯!長途運輸客運部分:臺北市任何一個區都有客運運輸車站,迾兜汽車客運站都做得開往臺北特別行政區90%城市;唔單只恁樣!臺灣特別行政區項內所有嘅長途BUS公司車項內嘅設備十分好,有啲公司嘅汽車項設有“一隻人一台細電視撈遊戲設備”,也都有衛生設備…。火車方面:臺灣特別行政區臺北市內所有嘅火車站(松山、南港、萬華、臺北)有開往區內其他城市嘅班車,有自強號、莒光號、復興號特快車、普通車…。在距離臺北唔遠地方也有通勤(城鐵)電車做得搭乘(票價撈復興號一樣),十分便當!一般來話,愛去距離臺北市一個鍾以上嘅地方,坐自強號、莒光號、復興號快車就算亟亟咯!

再來看臺北市區購物部分:在深圳市區假使你愛去象7-11便利店買東西差唔多愛行十分遠距離嘅路正做得尋到1間便利店;在臺北市就唔會咯!在臺北市區平均每30-50公尺就做得尋到1間便利店...

崖常日聽住在深圳市區嘅網友話:住在深圳後其他地方就唔想、唔愛去咯!
假使兩岸三通,恩呢臺灣特區政府開放大陸同胞來臺灣特區觀光,分大陸同胞來看臺北系樣般?!崖相信佢兜定著會十分驚訝!哇!冇想到,原來臺北系恁樣好?

臺北市雖然系老城市,唔故,建設還在進步中,近來崖轉去臺北,看到新嘅地鐵愛開始做咧,新嘅地鐵路線系經過大安森林公園同客家藝文中心、客家文化會館終點站在“臺北市世界貿易中心”同臺北市嘅“曼哈頓”信義計劃區,誒條地鐵路線真系刮好;樣兒講咧?因爲今嚇嘅信義路沿線有刮多嘅商店同行街嘅地方,到咧世貿中心嗰片又有101大樓購物中心同十分多嘅夠物廣場,故所系條好路線,將來通車後,崖想;兩岸也差唔多三通咯,嗰時,分兩岸同胞共下來分享誒個臺北市嘅繁榮!
回复 点赞 拍砖

两篇一样个呀???
阿林做乜个爱浪费资源啊???
回复 点赞 拍砖

用心良苦,簡體用紅字,繁體用藍字
回复 点赞 拍砖

丫林加油哟,再多做些~~大家若看习惯了,以后客家的书面表达文字就会用你的做蓝本....

你,可以做伟人~~
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2005-6-6 01:48
用心良苦,簡體用紅字,繁體用藍字

简体字---代表红色社会主义制度的大陆(特别行政区)

繁体字---代表蓝色资本主义政权下的台湾、澳门、香港特别行政区捞"市场经济特区"嘅广

东省深圳市、珠海市、汕头市、海南经济特省、福建省厦门市...。:D
回复 点赞 拍砖

Posted by alfo at 2005-6-6 07:35
丫林加油哟,再多做些~~大家若看习惯了,以后客家的书面表达文字就会用你的做蓝本....

你,可以做伟人~~

爱说明一吓:广东省梅州客家话嘅“便当”捞嗯兜台湾人讲“便当”唔一样哦!

迓片讲嘅“便当”系方便嘅意思!
回复 点赞 拍砖

唉,崖恁白目, 既然冇体会到阿林个苦心。实在系罪过、罪过!
唔过,头篇太多“嗰”“嘅”了,看到目有点花。有滴审美疲劳。。。:D
“嗰”,崖习惯用到“个”,无论写同看都方便点。
顶背个“说明一吓”中个“吓”,做乜个唔用到“下”呢?
国语是“说明一下”,客家话表达也系恁样呀。何必统统加“口”字旁,搞得太过复杂?
回复 点赞 拍砖

白目係唔係福佬話?
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-6-6 10:22
简体字---代表红色社会主义制度的大陆(特别行政区)

繁体字---代表蓝色资本主义政权下的台湾、澳门、香港特别行政区捞"市场经济特区"嘅广

东省深圳市、珠海市、汕头市、海南经济特省、福建省厦门市 ...

蓝色的我还以为是“泛蓝阵营”呢
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2005-6-6 15:35
白目係唔係福佬話?

唔系吧~~~~~~~~
哩个问题倒系无去注意。
唔知其它客家地区样得读?反正崖家乡有咧个说法。也拿来骂人:白目鬼。唔知系唔系“受潮”了。
老强,你家乡冇哩种说法吗?
回复 点赞 拍砖

白目在台灣係福佬人講介,涯兜冇這種講法,一般講NGO24 NGO31.
回复 点赞 拍砖

Posted by 颍川本源 at 2005-6-6 15:27
唉,崖恁白目, 既然冇体会到阿林个苦心。实在系罪过、罪过!
唔过,头篇太多“嗰”“嘅”了,看到目有点花。有滴审美疲劳。。。:D
“嗰”,崖习惯用到“个”,无论写同看都方便点。
顶背个“说明一吓” ...

冇事嘅!主要将嗯兜台湾最好捞最靓嘅城市介绍畀大家看,我就十分开心啦!

:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:
回复 点赞 拍砖