用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

台北咖啡LIFE!(海陆客语)

咖啡在今下台湾特别行政区嘅每一只后生人来讲系十分猎时嘅饮料,对我来话都系恁样咯!

两年前我自“台湾特别行政区武警(宪兵)部队”退伍,在嗰时因为冇寻到营生,故所就去毕业后做得直接出国读研究生嘅“基督学院”读书。因为在嗰时我在嗰间学院系打夜学嘅学生,故所我在日时头都拿学校嘅书距离学院唔算远嘅去咖啡店一面啉咖啡一面看书;顺带提下:我学院附近有惹咖啡店?有STARBUCKS、丹提、罗多伦、西雅图。。。

我最时时去嘅系丹提咖啡店,在嗰儿有咖啡快餐做得食,(其实其它嘅咖啡店都有)
价钱又抵,故所我时时去嗰儿啉咖啡同食快餐。一般来话,全台湾嘅咖啡店都有快餐,不过价钱刮贵,故所大部分系商务人士去嗰儿过多;假使系暗晡头爱上堂嘅时途,我就会去STARBUCKS买咖啡带去学院啉。

我啉嘅咖啡有2种:1系法国式café au lait de francais  系意大利式LATE CAFFE

台湾都写成“拉提”、“拿铁”咖啡,其实ITALY文嘅“LATE”捞FARANCAI文嘅“LAIT”意思一样都系“泞” (乳)嘅意思,全部嘅意思系“牛奶咖啡”,诶款咖啡因为有加刮多呄泞,味唔会好苦,故所有刮多嘅台湾十分中意啉所谓嘅“泞咖啡”!

一样一句话:等到两岸三通后,大陆同胞做得自由来台湾嬲嘅时途;特事系严老师,佢来台北系话,我定着请佢去啉台湾嘅咖啡捞食有中国嘅咖啡快餐!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:06 ]

咖啡在今下臺灣特別行政區嘅每一隻後生人來講系十分獵時嘅飲料,對我來話都系恁樣咯!

兩年前我自“臺灣特別行政區武警(憲兵)部隊”退伍,在嗰時因爲冇尋到營生,故所就去畢業後做得直接出國讀研究生嘅“基督學院”讀書。因爲在嗰時我在嗰間學院系打夜學嘅學生,故所我在日時頭都拿學校嘅書距離學院唔算遠嘅去咖啡店一面啉咖啡一面看書;順帶提下:我學院附近有惹咖啡店?有STARBUCKS、丹提、羅多倫、西雅圖。。。

我最時時去嘅系丹提咖啡店,在嗰兒有咖啡速食做得食,(其實其他嘅咖啡店都有)
價錢又抵,故所我時時去嗰兒啉咖啡同食速食。一般來話,全臺灣嘅咖啡店都有速食,不過價錢刮貴,故所大部分系商務人士去嗰兒過多;假使系暗晡頭愛上堂嘅時途,我就會去STARBUCKS買咖啡帶去學院啉。

我啉嘅咖啡有2種:1系法國式café au lait de francais  系義大利式LATE CAFFE

臺灣都寫成“拉提”、“拿鐵”咖啡,其實ITALY文嘅“LATE”撈FARANCAI文嘅“LAIT”意思一樣都系“濘” (乳)嘅意思,全部嘅意思系“牛奶咖啡”,誒款咖啡因爲有加刮多呄濘,味唔會好苦,故所有刮多嘅臺灣十分中意啉所謂嘅“濘咖啡”!

一樣一句話:等到兩岸三通後,大陸同胞做得自由來臺灣嬲嘅時途;特事系嚴老師,佢來臺北系話,我定著請佢去啉臺灣嘅咖啡撈食有中國嘅咖啡速食!

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-6-11 at 11:59 ]
回复 点赞 拍砖

丫林,涯屋家好多亲人都在台湾,去台湾个可能性比较大。到时不冒话,涯今日去大陆,马上就要上飞机了。
看来汝个咖啡只有严老师正吃得到。
回复 点赞 拍砖

看得滿辛苦的!
咖啡加奶是為了不會太澀,加糖才是為了蓋掉苦味.

鴨林,你是在公西當兵的嗎?
回复 点赞 拍砖

Posted by sunon200520 at 2005-6-6 09:00
丫林,涯屋家好多亲人都在台湾,去台湾个可能性比较大。到时不冒话,涯今日去大陆,马上就要上飞机了。
看来汝个咖啡只有严老师正吃得到。

恁样啊?

恁样来话,7月政府开放嘅台湾旅游,你就做得来啦:jump::jump:

欢迎你来台湾嬲!:jump::jump::jump::jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-6-6 at 10:07 ]
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2005-6-6 09:36
看得滿辛苦的!
咖啡加奶是為了不會太澀,加糖才是為了蓋掉苦味.

鴨林,你是在公西當兵的嗎?

我中意有加糖嘅饮CAFE AU LAIT(法国乳咖啡)!

冇差!我往摆做宪兵嘅时途新兵训练中心就在桃园县龟山乡公西长庚医院附近!

下部队以后就分到“总统府”附近嘅宪兵队!
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-6-6 10:03
VENEN111生,来迓片发表回复信息,麻烦你打客家字,OK?

鴨林你講麼介骨頭末渣?生麼介?你係麼介先生?講話冇大冇細.
回复 点赞 拍砖

Posted by venen111 at 2005-6-6 10:21

鴨林你講麼介骨頭末渣?生麼介?你係麼介先生?講話冇大冇細.

嗰恁样,崖爱样般喊你?:cool:
回复 点赞 拍砖

唔错,阿林写倒还可以,虽然涯唔年全部看完,但系看到咖啡两字就喜欢,因为涯喜欢食

咖啡。
回复 点赞 拍砖

写得不错啊!有的还不是看得懂,请多指教!谢谢
回复 点赞 拍砖

轮今喺台湾住嘅打斗聚大部分都喺咖啡馆,连后生一世嘅老师也系一样;

我来大陆工作头摆我喺基督学院,我学院有恁多后生老师都中意喺咖啡馆

捞学生见面、打斗聚,因为台湾嘅咖啡馆恩爱单只有咖啡饮,也过有奶茶

、鸡春粄(蛋糕)、三文治、快餐做得食;故所,轮今嘅后生人恁中意喺

咖啡馆打斗聚。

唔单只打斗聚,接近台湾“高考”嘅时途,有系很多准备参加“高考”嘅后生人

也会喺咖啡馆捞同学、朋友见面共下喺咖啡馆讨论学业、“K书”,喺台湾后

生人将咖啡馆当做“K书中心”已经刮多年咯!

还有一兜喺保险公司做业务人员嘅爱捞客户见面也系喺咖啡馆见面咖啡馆喺

台湾可以话系打斗聚嘅好所在!

:jump::jump::jump:
回复 点赞 拍砖

第4行,
日时头----日晨头

最后一行,
好所在----梅州无此表达。好地方。
回复 点赞 拍砖

Posted by adg at 2005-6-19 21:19
第4行,
日时头----日晨头

最后一行,

可能係台灣特盯嘅講法???
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-6-19 10:55
轮今喺台湾住嘅打斗聚大部分都喺咖啡馆,连后生一世嘅老师也系一样;

我来大陆工作头摆我喺基督学院,我学院有恁多后生老师都中意喺咖啡馆

捞学生见面、打斗聚,因为台湾嘅咖啡馆恩爱单只有咖 ...

往擺麥噹勞係台灣學生人概"k書中心",今下可能愛改成"starbucks coffee"咧!

因為台灣概學生人刮鐘意有"情調"概地方!
回复 点赞 拍砖

Posted by adg at 2005-6-19 21:19
第4行,
日时头----日晨头

最后一行,

日时头梅州有这样表达.
我是梅县隆文的.
回复 点赞 拍砖