用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

LIFE IN TAIPEI OH YEAH !!!(分区介绍)

台北市(南区部分)

今下在台北LIFE真真刮便当,因为诶儿有刮多嘅百货购物中心同交通网络。

交通方面来话:
往南:

从台北火车头为起点,往西方向系往台北县三重市、新庄市嘅忠孝桥,往南系往台北市另外

一只刮旸(热闹)地区---公馆、台湾大学商业区,共时也做得到台北市木栅动物园、出产

臭豆腐嘅地方台北县深坑乡;如果唔去动物园、深坑,往南行也做得去台北县新店市(碧

潭观光区)、乌来乡(温泉、空中览车、观光台车、娃娃谷风景区)、坪林乡(去嗰片嘅

溪唇风景区钓鱼)。头先话嘅地方在台北火车站附近都有巴士同地铁做得到嗰片。

巴士公司系:新店客运公司台北←→乌来班车,地铁:淡水←→新店。

除外,往南行还有到台北县嘅永和市、中和市,唔过中、永和系工商业城市,冇乜嗰好

嬲、好看嘅,假使爱去,在台北火车站附近也有巴士、地铁做得去。

台北市往南方向做得讲十分多嘅可以去,头先讲嘅系台北县部分,现下爱讲嘅系台北市部

分。

自台北火车站一直沿中华路往南行做得行到刮有名又大嘅公园---青年公园,青年公园系台

北市区一等大嘅公园之一,至大嘅特色系里背有骑马场,有兴趣嘅朋友做得去看下!

讲到中华路沿线,中华路沿线自台北火车站前忠孝西路到爱国东路之间,系台北市闹热地

区,诶儿有台北市后生人刮爱取捞街嘅西门步行街、电影院、K房;中华路系台北市一等大

道之一,中华路十分靓同大,同广东省深圳市区嘅“滨河大道”差唔多大,也系台北市区“靓

路”之一,来台北市区嬲嘅朋友可以去嗰片捞街感受下台北市区嘅“靓”!

:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:
:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:
:jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:09 ]

台北市(东区部分)
今下在台北LIFE真真刮便当,因为诶儿有刮多嘅百货购物中心同交通网络。
交通方面来话:
往东行:
从台北火车站起点往东方向,坐BUS、地铁(台北县土城←→板桥←→台北火车站←→南港)做得去台北市另外一个闹热地方---顶好闹区(东区)。

东区诶儿有:日本资太平洋SOGO百货公司、钱柜K房、微风购物中心、同领商业大厦、明耀百货公司…。诶兜百货公司同K房大部分都在忠孝东路同地铁(板南线)沿线(微风购物广场在复兴北路项),故所十分闹热,也系今下台北市民最爱去嘅地方之一。

唔单净在忠孝东路项有恁多嘅百货商场做得捞街、买东西,在忠孝东路巷肚有好多来自国外餐厅同酒吧,诶儿同深圳罗湖区嘉宾路、南湖路、人民南路、建设路刮相似,都系“不夜城”到半夜也系有刮多人在诶儿消费,食东西,抵得以后来台北市观光嘅朋友来诶儿嬲!

台北市有条原来系西部干线铁路往东反向,后来台北市区铁路干线全部地下化后,在地泥上所有嘅铁路就全部拆撇咧,其中有条铁路路段已经起立交快速公路,诶条路路面今下喊做“市民大道”。
在市民大道东有一间超大嘅购物中心喊做“京华城”,诶间购物中心系全中国、全亚洲一等大嘅购物中心,购物中心项内有电影院、百货公司、书城,系来中国台湾省嘅外国游客唔得唔去嘅地方;诶间购物中心也系全中国单有24个钟头营业嘅购物中心,等到两岸三通、政府开放大陆同胞来台湾观光后,崖相信“京华城”购物中心也系抵得大陆同胞来嬲嘅地方!崖期待两岸三通一!
回复 点赞 拍砖

好,继续,奖你一只小红花。
回复 点赞 拍砖

阿林,很好,
能不能讲一下,台湾个便当,或者岸多人中午去吃个快餐,涯听过,话照点盘子结帐个,同大陆没一样。
回复 点赞 拍砖

台北市西区部分:

台北火车站就在台北市西区,火车站头前嘅路喊做忠孝西路,诶条路十分闹热,也有百货公司同地铁经过。

在嗰片有条刮有名嘅路----南阳街,样般话刮有名?因为诶条街项内有刮多嘅培训班(台湾:补习班),项内有:考大学、过番(出国)念书嘅培训班。。。当然厓往摆也有曾在诶儿培训。

南阳街行到尾就会看到在襄阳路台北市博物馆同台北公园;入去都唔使钱嘅,有兴趣嘅朋友可以去看!从南阳街面对襄阳路往右手片方向行,可以到台北市有名嘅”购书街“---重庆南路,重庆南路有刮多嘅书城,爱买书嘅朋友也做得在诶儿买书!

因为火车站在台北市西区,故所西区也系台北市交通转运中心,诶儿有大把嘅汽车站提供爱去台湾省其他城市嘅人坐长途汽车嘅服务,比如在台北市塔城街有三重、指南、桃园、新竹汽车客运公司嘅长途班车开往:桃园、新竹、台北县。。。在台北市承德路靠近台北火车站北出口嗰片有国光、丰原、巨业、飞狗(建明)、豪泰、统联、阿罗哈、和欣长途豪华巴士公司班车开往:中坜、新竹、苗栗、台中、彰化、云林、嘉义、台南、高雄、南投、屏东。。。

在台北市火车站附近博爱路系摄像器材街,诶儿有刮多嘅摄像器材店;在火车站前嘅馆前路也系十分繁华嘅地方,诶儿有刮多嘅士多店、咖啡店、培训中心、餐厅、NOVA电脑购物城区。大部分系后生人,特事系咖啡、西式快餐店(KFC、MCDONALD‘S)系今下全后生人刮爱来嘅所在,所以,每次来台北火车站站前都做得看到大把后生人在诶儿行行!

还有就系连接台北火车站同地铁车站嘅”站前地下商店街“,诶儿也系台北市民捞街嘅好地方,(STARBUCKS)咖啡店、(7-11、莱儿富)便利店、诚品书店、餐厅系捞街、好嬲嘅地方!
回复 点赞 拍砖

Y林乖,但是不要通知我了,我会自己来看的啊!!!;)
回复 点赞 拍砖

继续努力!!:z::z:
回复 点赞 拍砖

继续努力!!:z::z:
回复 点赞 拍砖

实际上,作为公共设施,例如博物馆同公园,应该系唔使钱个。
公共设施,系公共大家个,酿得爱出钱呢?哩一点在西方来话,系理所当然个。
无去过香港,唔知香港个爱唔爱钱。大陆系肯定爱个。真郁闷。
算了,唔讲了,再讲落去。。。呵呵。。。

阿林,台湾个书贵唔贵?
哩了随便薄薄一本就爱二三十银RMB呀。贵死。
回复 点赞 拍砖

台北市(北区部分)

交通方面来话:

往北:

北投:

台北市北区有恁多嘅风景区,交通也十分便当;台北市北区有:士林、北投、天母、关渡、阳明山。

特别系北投、阳明山,嗰位有温泉,系台北市有名嘅风景区,阳明山肚做得看到十分多嘅风景捞温泉,在山肚也有餐厅...

天母:

诶儿有恁多嘅外国人住,也有恁多外国人嘅学校,故所去天母捞街可以看到刮多嘅外国人,嗰位其实讲我识得唔多,故所也冇办法介绍!SORRY!

士林:

有出名嘅夜市,里背有刮多嘅靓食,分大家分享,不过价钱唔抵,同台北人生活水平高有关系.

交通来讲:

从台北火车站项内,搭地铁<北淡线>就可以好快到咧.

搭BUS也可以,唔过去士林\北投嗰位嘅路长日堵车,故所崖都唔驶车去!
回复 点赞 拍砖

Posted by 亞林 at 2005-6-3 19:04
台北市(北区部分)

交通方面来话:

往北:

北投:

台北市北区有恁多嘅风景区,交通也十分便当;台北市北区有:士林、北投、天 ...

吃喝玩樂台北不夜城        

士林夜市系台北市区數嘅大夜市之一,喺台北市士林區,靠近捷運劍潭高架电车站唇边,巴士路線十分多,系抵得打斗聚、捞街好所在。來到士林夜市,大餅包小餅逦片地方特式系您唔好錯過落肚嘅小口,小口結束,來到唇项自文林路开始,跟着陽明电影到光華电影院嘅兩串夜市街,老嫩大细岩恰都刮中意喺逦片体验人迫人嘅闹熱,例如:小食、衫裤、鞋儿、飾品、娛樂,你在逦片做得享受整夜有惹就有嘅夜生活!當然在激动之外,唔好腆忘咧注意偌嘅貴重物件,莫分佢变成賊轱嘅目標咯!

回复 点赞 拍砖