用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

2005/5/9老隆行

在龙川火车站门口,嗰时龙川都落雨!

的士司机:爱坐的士咩?(老隆话)

我:坐咯!(海陆话)

(上车后,我开始捞司机坐聊!)

我:司机你系咩老隆人啊?

司机:系啊!

我:老隆本地人?

司机:系啦!(老隆客家话尾音十分长)你哪人?

我:我系陆丰嘅,唔过我祖先都系东江客家,我祖先系惠州博罗人,所以我讲嘅客家话可能有啲似偌嘅河源龙川嘅客家话!你知吂?陆丰?嗰位都有客家人!

司机:我知啦!系咪海陆丰咩?(老隆客家话)

我:其实你兜讲嘅老隆客家话,我可以听得识一啲~!

司机:系啦!其实你讲嘅客家话有带恩呢嘅(不知是河源还是老隆)口音,还捞恩呢嘅客

家话好接近!(可能我的海陆客家话已经加入了东江客家话口音)

我:系咩?

司机:系啊~!我听得出来,所以你来恩呢捞影子(这里)嘅人讲话,冇惹问题!

我:应该系!?唔过我屋下嘅海陆丰客家话其实都有带东江客家话嘅词汇,所以你兜人讲嘅客家话可能我听得懂!

司机:好快(HAU FAI)(即将)到咧!你爱哪落车?

我:我爱在汽车站嗰片下车!

后来到老隆汽车站。。。

我:多谢你,司机!来!10吊钱!(老隆客家话)

(到此为止)

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:34 ]

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-5-15 01:19
在龙川火车站门口,嗰时龙川都落雨!

的士司机:爱坐的士咩?(老隆话)

我:坐咯!(海陆话)

(上车后,我开始捞司机坐聊!)

我:司机你系咩老隆人啊?

司机:系啊!

我:老隆本地人?

司 ...

当昼我到咧我头摆去过嘅餐厅...

我:老板你好,呵呵,恁久冇看到你咯!

老板:你好!有转来?

我:我今晡日从深圳过来,我在深圳读书!

老板:哦!今日来嬲啊?

我:我来捞我嘅朋友见面,佢等下会过来捞我见面。轮今我吂食饭爱点东西食咯!

老板:爱食惹?(龙川紫市客话)

我:看吓再话,菜单咧?

(嗰时点嘅菜系:客家酿豆腐煲/田鸡/青菜/炒牛肉)

我食饭后捞老板坐聊...

我:老板你上次话嘅"蛇话"我还记得,你话龙川也都有蛇话系咩?

老板:蛇话?

倔嘅朋友"蛇佬话"啦!

老板:哦!系...系啦!在河源嗰边好多人讲蛇话.

我:呢片有讲蛇话嘅吂?

老版:有啊!龙川好多地方系讲蛇话嘅

我:究竟蛇话系咩客家话?

老板:我睇唔算...

我:哦!

我:咦!?偌后背有鸡店啊???

老板:有哦!

我:老隆也有鸡店啊?

老板:老隆大把嘅!

我:真真唔信,老隆也有“鸡”

老板:哪都有!你坐几点钟嘅转深圳??

我:18:30嘅

老板:还早咯!

我:系啊!我出去行行!

(在老隆街路,我去间卖VCD嘅铺买客家山歌,之后又去老隆广播电视大学捞我识到嘅保安坐聊,18:00我再坐摩托车去火车站)
回复 点赞 拍砖

哎`
可惜偶不在龙川
回复 点赞 拍砖

Posted by 佗城 at 2005-5-30 20:29
哎`
可惜偶不在龙川

头摆(上次)我去龙川老隆发现有讲海陆客家话嘅客家人,佢兜嘅祖公从揭阳嗰片来嘅十分多!
回复 点赞 拍砖

“佢兜”是那里的说法?龙川中部至南部一般说“我哋( ngoi11 di35/li35)”“汝nei11/24”“佢nei11/55”

佢兜嘅祖公从揭阳嗰片来嘅十分多!这句话以老隆话的语序和用词看来感觉别扭。

佢nei11/35嘅祖公有(yiu35/11,单字读yiu11,变调)好( hao35/11/55,单字hao11,变调 )多[或:特别多]係在( co11/44/coi34,变调 )揭阳嗰边/向来嘅。

龙川中南部客家话的连续变调挺丰富的。
回复 点赞 拍砖

Posted by 我哋越人 at 2005-5-31 17:57
“佢兜”是那里的说法?龙川中部至南部一般说“我哋( ngoi11 di35/li35)”“汝nei11/24”“佢nei11/55”

佢兜嘅祖公从揭阳嗰片来嘅十分多!这句话以老隆话的语序和用词看来感觉别扭。

佢 ...

以上是讲海陆丰客家话并非龙川老隆客家话...
回复 点赞 拍砖