用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

客家流行语

:cool::各们大哥大姐,大家有没有发现我们平时说客家话时有一些用得很多的词呢请大家说说看!:)

仪只博太温....
回复 点赞 拍砖

哩只博太胀。。。。。
回复 点赞 拍砖

哩只博瘫疯........
回复 点赞 拍砖

龙川客家话实录,可能低级了一点,绝对不是在这里骂人:

出门背(土而又很斯文,其他地方没有这个词)

棂棍(傻瓜、笨)、谔牯、傻货、长乐货

搞棂(做蠢事)、挖鸽蟆、(头发)略西装

牙贩头、石阶痞

兴宁改、学佬矣(yi轻声)

桶环、脚锄、担杆、头钠(na`)、屎拂

乌嫩嫩

贵只人?碍唔识,唔知系奈只,唔敢捞其料~

惹?下街?碍唔得闲戏~,碍贵条牛槐唔层掌,煤饿绝都其呢

哥磨绝代机~:烂粪箕都偷

土地伯公都敢动啊?吖怕其怪贰?

没惹~死佬骨??干~难食!(蔗渣包)

……冇贵样讲贵样,贰吖层见过?(问得好!你说呢?)
回复 点赞 拍砖

有nei11噉記係唔着嘅,幫你改正:

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-5-24 17:37
龙川客家话实录,可能低级了一点,绝对不是在这里骂人:

出门背(土而又很斯文,其他地方没有这个词)
「上廁所」嘅意思
棂棍(傻瓜、笨)、谔牯、傻货、长乐货
lin11:男性生殖器
搞棂(做蠢事)、挖鸽蟆、(头发)略西装

牙贩头、石阶痞
牙fan53:頑皮;石gai33dat11
兴宁改、学佬矣(yi轻声)
興寧解(gai11);鶴佬鬼
桶环、脚锄、担杆、头钠(na`)、屎拂
頭na35;屎窟(fud11)
乌嫩嫩
烏「lut4lut1」
贵只人?碍唔识,唔知系奈只,唔敢捞其料~
「嗰(goi35/11)」只人;「我(ngoi35/11)」唔識;「哪(nai53/11)」;「佢(ki/gi55/11)」
惹?下街?碍唔得闲戏~,碍贵条牛槐唔层掌,煤饿绝都其呢
「嘢(ngia53)」;落街;「我(ngoi35/11)」唔得閑「去(shi42/24)」;我嗰條牛「還(fai42/11)」唔「曾(cen22/42)」掌;「莫(mot4)」餓死佢呢。
哥磨绝代机~:烂粪箕都偷
「go33-mo33-絕ciot53-代toi33-嘅ge33」
土地伯公都敢动啊?吖怕其怪贰?
阿怕佢怪「呢(ni33)」
没惹~死佬骨??干~难食!(蔗渣包)
「冇(mao11)嘢(nga53)」;「燥(zao33)」~難食!
……冇贵样讲贵样,贰吖层见过?(问得好!你说呢?)
冇「嗰(goi35/11)」樣講嗰樣,「汝ngi24/11」阿「曾cen22/42」見過
回复 点赞 拍砖