用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

我捞广东梅州客家人讲话

我:NGOI

有一日半夜嘅时候,我下楼去梅州客家人开嘅"休闲餐厅"去坐聊.

因为我系嗰只店以前嘅常客,故所,佢等人都识我.

我(捞佢等人嘅阿叔打招呼):HI~!你好啊!

阿叔:你仰般恁久唔田(不曾)来崖嘅店食啦?

我:因为偌嘅店卖嘅东西都系好贵哦!故所,我轮今(LIN GIM现在的意思)都唔想来咯!

阿叔:你乱讲!哪一只店会便宜过崖嘅店?

我:就系有!你看看嗰位,飞发铺唇边,有一间小店,嗰嗰小店卖嘅东西就好便宜哦!

阿叔:崖唔信你嘅,你都一餐都使几多钱嘅?

我:两块钱!

阿叔:无可能嘅事!两块钱做得食乜嗰东西啊?啉豆浆啊?

我:唔单止恁样,我用两块钱可以食粥同豆花!

阿叔:乜嗰?!"头发"??(海陆话讲嘅"豆花"象梅州话讲嘅"头发")

我:系啊!豆花!我轧常去嗰位食豆花捞粥还有豆沙包,恁样正三块钱!

阿叔:呵~!你爱请崖客呒?

我:我仰般爱请你啊?你系老板,你应该请我!

阿叔:后生人应该请崖!

我:做惹要请你?(这是我们家族带有东江特色的海陆话)

阿叔:乜嗰?(呵~!佢可能听唔识"惹"嘅意思哦?)

我:我讲:做惹要我请你食东西?

阿叔:崖听唔识你讲乜嗰?

里背有一个细妹店员讲:佢同崖从头先开始听唔识你讲嘅系乜嗰来嘅客家话,讲普通话啦...

(OK!到此为止)由严教授评论!:P:P:P

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 23:23 ]

秋哺日,涯又去寻渠兜聊,用海陆丰客家话,结果

佢等人还系恁样讲:哎呀!听唔识你讲嘅客家话!偌嘅好难听得识哦!

涯:样般讲啊?我认为晤会难听啊???

回复 点赞 拍砖

丫林这个人呀,让我怎么说他呢?两个字“麻烦”,也可以说“那壶不开提那壶”。人家做生意,你特意用海陆丰话跟人讲,人家老叔又没听过,当然听不懂你的话,加上你这样“啮啮擦擦”也懒得理你。出题还《我捞广东梅州客家人讲话》不能《涯捞广东梅州客家人讲话》吗?随便遇上一个人就说他是梅州客家人,又自已搞一个【推荐】,真系笑死人。
回复 点赞 拍砖

Posted by 凤马牛 at 2005-4-16 14:42
丫林这个人呀,让我怎么说他呢?两个字“麻烦”,也可以说“那壶不开提那壶”。人家做生意,你特意用海陆丰话跟人讲,人家老叔又没听过,当然听不懂你的话,加上你这样“啮啮擦擦”也懒得理你。出题还《我捞广东梅 ...

你少批评人,这贴你不屑看,就别在此捣乱!
回复 点赞 拍砖

4/16暗夜12:00(就系4/17)

我过楼下去寻梅州客家人开嘅餐厅捞佢兜讲牙蛇。。。

我:HI!你好啊!

其中一只人讲:你都无诚意。。。

我:你样问恁样讲我无诚意?

佢:你讲你爱请啀食宵夜,到今都无看到你请!

我:爱去吂?你今下就腾我去!我一定请你客!

佢:晤可以啦!崖吂下班!等下班后再来去!

我:今下样问唔得?!偌老板又无在,再讲还有一只在,唔紧要啦!快嘀腾我去!

佢:佢得啦!等崖下班!

我:唔捞你讲了,我唔想等,去睡觉咯!
回复 点赞 拍砖