用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

印尼客家歌系列3-山口洋(Singkawang)舊曆新年歌曲

• 由甘竟成(Nico Kant)作詞導演,陳德偉(Rudy Funky)編曲,演唱者有四男兩女,佢兜係Rudy Funky、Franky Kiun、Hong Hong、Andy Max、Meida、Sian Sian。
  • 2011年(肖兔)推出歌曲==正體漢字&羅馬拼音雙語
  • 新年按鬧熱(Sin Nyian An Nau Nyiat)
  • 見面講恭喜(Kian Mian Kong Kiung Hi)
  • 又係一年(jiu he jit nyian)
  • 新年到(Sin Nyian Teu)
  • 恭喜你(Kiung Hi Nyi)
  • 拜年對唱(pai nyian tui chong),笑科介(comedy)
  • 福增加福(fuk cen ka fuk)
  • 我恭喜你(Ngai Kiung Hie Nyi)
  • 2012年(肖龍)推出歌曲==正體漢字&羅馬拼音雙語(由Ling Ling替代Sian Sian)
  • 龍年來囉(Liung nyian loi lo)
  • 好龍年(Ho Liung Nyian)
  • 今年變大主公(Kin nyian pian thai cu kong)

• 以下係【龍年來囉】http://www.youtube.com/watch?v=okSLhC6Y1AM&feature=channel&list=UL
    龍年來囉  龍年來囉
    龍年來到運氣好  財神爺爺到啊龍年帶來新希望  大家喜洋洋啊  啊大家喜洋洋啊
    生理事業大進步  腳踏好財路啊
    一年四季都如意  冇愁也冇慮啊  啊冇愁也冇慮啊
    龍年好運氣啊龍年好福氣  萬事都如意呀
    財神爺爺到  送大家金銀寶  齊家都發財呀
    (Repeat)
    龍年來囉  龍年來囉
    (以下口白係海陸腔客話)
    Andy Max:祝大家龍氣旺旺到人間
    Franky Kiun:Franky Kiun恭祝大家過新年
    Ling Ling:玲玲祝祥龍帶來新希望
    Hong Hong:行行祝今年齊家大盛旺
    Meida:美達祝財神來到送金寶
    Rudy:捱盧狄祝今年一定更加好
    (Repeat)

回复 点赞 拍砖

新年来啰(印尼三口洋客家话)
回复 点赞 拍砖