客家风情——客家人·客家网 HakkaOnline.com

用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

靓妹与猪哥(客家歌)

http://www.qq11623.com/htdocs/xxlr1.asp?ID=5307
, p0 G1 o# l7 Q4 {$ G1 v& p靓妹行公园啊2 z8 u3 d: w1 R1 N( T4 I& ~# @
仍系麦怪地方啊
2 R2 N% [/ e0 w. @" I2 A嘻!公园咯4 g, R! N4 k2 D3 _5 T! k
多来问
& m& }# |7 ]$ {  m' r( D# A  `8 U你一只人啊5 `' [) `6 C4 L+ H3 \0 l9 K
你盲怪
- t9 ~& X) U0 c6 J0 D* s( q崖同你做亲好毛* V* N. n5 T4 t
对唔住,崖唔识你
: u: Y# Y& B2 d靓妹靓妹身边过,唉呀唉呀哟
* y9 N1 P$ g; B3 l又系你怪飞哥样又系像蛇哥
; b' G4 L$ W' d. }" o靓妹靓妹真唔错,想做亲就来坐
0 I6 ]7 B8 u! ?' }6 |( z实在像猪哥样,又做怪嘴甘多1 _" @+ S3 r  W% H7 Q8 J7 D
靓妹你好靓,越看就越系唔错' C0 t3 P: w' r% i
靓妹靓妹真唔错,唉呀唉呀哟
7 R2 x: M+ F: w% y????,又系像猴哥
- l0 O! T( G$ O5 o7 ]. Y靓妹靓妹脚好看,又做怪唔来坐
* O% f! Z' @$ o, c) J5 c照镜看死佬样,你又暗疮又甘多: ?  A' ~0 }/ s$ J
靓妹你好靓,后生仔就爱索科) f- w1 u# Z- c5 z7 H4 @6 j
喂,你紧跟紧我后背做麦怪喔
" }2 i& S; Z3 q3 Y4 i( l5 z- u唉呀!靓妹崖兜做只朋友,好毛喔?
& i% L& c0 C' P, P7 ^好~~~~难罗!转去照下镜啦
: K) r* y8 K; _2 f+ x+ G吓!我样唔靓咩,唔够现实咩(???)
- r+ V( Y! n& S. r7 p, {靓~~~靓过猪八戒哟1 N* E6 J2 E* ]: O
靓妹好久唔见做怪爱行先
, ^+ f" O) g$ a( g# }0 m' e/ n1 k2 I/ ]报案爱食咖喱饭,寂寞再来跟  Y/ ^* Q4 F1 R( `$ L- h
靓妹系做我DARLY,就快乐过神仙3 k0 Q# c: \, u: L3 a
哼!照照镜你把老样,又恶恶又傻颠
: D8 j) U  R9 V6 ~哇!!靓妹你紧骂,又发火又,又唔???
  y. C3 ^. ~5 ~4 _9 ?依~~~靓妹靓妹唔柄面,又骂又来喊# G% J# ?" ?* y. O' Y2 u" w
报案就爱满身?,落去柑房先
! c- ]; h3 r0 q! }落去就食咖喱饭,又最怕食皮鞭
1 `; J8 f- k/ m# f) N* e' n系怕就爱快改过,你寂寞??5 i% G1 ]/ A" Q9 p
听话来改过???????
4 g. @' z& F* ~- h你真系晓改过
, x" l+ o( J2 k" c6 P" [5 C真~~珍珠都没甘真
0 d+ H, I9 _3 f+ w/ U0 K' [; [3 [唔~~看你样都唔像坏人了
2 Z! b, ~: d3 J  y8 Q% K- N( ^  B甘系唔像了,崖一表人才,二表钱财,哈哈,企在你面前十足你情郎5 I1 @# L& Y: k2 J  J1 W0 e8 k
情郎就毛相干,崖最怕你系色狼喔
! X! n7 r5 D# y. R; [- S啊!靓妹唔使担心,呀兜一齐去划下船好毛?
, N0 Q  w+ h, b5 k2 c好啊!???" G5 F7 ?# u% K
靓妹靓仔双双对,去泥都甜美,快快乐乐心也醉又笑又来醉,
  l  n1 a5 ^& o! W8 ]2 F对对又唱天仙配,车大炮任崖吹
' P0 F# |, e3 i+ I$ r对对又像花中蝶,自在自由飞1 X  |' R4 B' ?1 d
又像糖痴豆,天一双地上一对
/ B. ?, F$ Z7 U$ L3 b
; `6 `9 t6 F' S% [/ X* Z  S1 p 

怎么没有的阿?

真是好听!

7 N/ L' O, Q, X5 z) \7 q4 l
! Y* ~8 g, _' \4 whttp://www.qq11623.com/htdocs/video/5 M! r! j$ @# ]# b. p
应该是台湾的客家人唱的吧?
8 c1 L# B6 }+ Q) d
3 T6 _. ]1 \, x; {8 H3 c靓妹与猪哥.mp3
+ a+ X2 S4 s3 ~0 J, ^( F: S1 ^- ^$ E0 M- ]2 V

! V5 R4 J; R8 o: [4 o3 _- m0 \# h点击可以下载来听
: Z4 |# t0 K- `  r& U1 H% |& I7 T& M; N0 Q' T; W& G
[ Last edited by xnxy28 on 2005-3-23 at 11:14 ]3 D  g; `) \! D! f2 ^7 a" n; ]8 k

哈哈,搞笑啊,有意思啊

我听不到..不过,看歌词觉得挺好笑的.呵.:shy:

哈哈,又一首聊拐歌曲,蛮搞笑的,我喜欢!

歌笛崖听哩几遍,还是有兜听唔出麦个意思,用?表示!漫人知啊?
- b# y1 r# N2 X  y- Y% g7 C. N" A0 p
修改后的歌词如下,应该较容易看懂哦————
5 t3 H: G& w6 y2 a靓妹,行公园啊   哩系麦个地方啊?
% P& b. |) @+ D5 [! v% Y嘻!公园咯       多来问!$ `6 E: |5 r7 L4 Z% T1 c+ Y9 r
你一只人啊      你盲个( 瞎的)
0 U: n, s+ s3 }& d崖 崖同你做衬好毛   对唔住,崖唔识你% h: O( d/ }! Q* L. K
* o% T) i0 k" z- r* t
靓妹靓妹身边过,唉呀唉呀哟
- Y' {8 E5 g9 s. o& o又系你个飞哥样,又系像蛇哥
5 E2 l5 W6 j/ }( G靓妹靓妹真唔错,想做衬就来坐
: E' r: D& f+ {/ R& o' P& [实在系像猪哥样,又作个嘴安多
; K3 W" n" d9 l6 j% d" ~/ T: N靓妹你好靓,越看就越系唔错1 p# r5 x: {4 O( ]# v) ?( o; M+ H
靓妹靓妹真唔错,唉呀唉呀哟
: l2 T  z: |8 |+ w/ h又你个????,又系像猴哥7 ~& K9 e2 A3 v  }
靓妹靓妹脚好看,又作个唔来坐; t% g/ n* N/ \; l' v5 Y
照下镜看死佬样,你暗疮又安多/ f9 u7 }* B* t. I! o1 r0 t
靓妹你好靓,后生仔就爱傻货
3 O( V: \: B" u9 c& c3 B2 V! o8 F% V5 O  l
喂,你紧跟崖后背做麦个喔2 q7 z7 m$ c9 `
唉呀!靓妹崖兜做只朋友,好毛喔?& I$ `  L% b% Q% _9 |$ d
好~~~~难罗!转去照下镜啦
0 C% J1 T) R* u( p! d7 D& W  c$ c吓!我样唔靓咩,唔够憨实咩?
! F, w3 X8 I( e5 T% W靓~~~靓过猪八戒哟" y8 p; Z+ \4 j" g$ p! _" ^

8 z- Q4 F; \3 v! p: [靓妹好久唔见,作个爱行先
% u' U- n$ M, K; l/ e报案就食咖喱饭,切莫再来跟# {( R9 H) G4 c7 _. q; E2 R- H
靓妹系做我达令,就快乐过神仙
7 \8 ]* }2 a  s& L2 \) E5 p+ s: j哼!照照镜你嘛姥样,又憨憨又傻颠; r( _1 t; ]( M( V4 @# F* j
哇!!靓妹你紧骂,又发火又唔柄面? ( c. Z- \" N2 |1 @3 C
依~~~靓妹靓妹唔柄面,又骂又来喝
% Q6 O) U+ p2 r/ p7 V7 y* [报案就会满身贱,落去柑房先
+ C8 H, O% {2 r7 b落去就食咖喱饭,又最怕食皮鞭
  C# _9 ?6 f4 q: [系怕就爱夹改过,你切莫??先; a7 Y/ Q5 k% `" @
听话来改过,又牵手???面
. U7 j- @' m- B, Y5 Q0 i4 `
+ _" E  y1 _: X+ }你真系晓改过
/ K+ q8 r& @* B3 b8 G真~~珍珠都没安真% b. ?3 b/ H! |, h2 P6 M- R0 m* B
唔~~看你样都唔像坏人纳
. r# U+ |2 j% s2 ?& n+ X* u" ?甘系唔像啦,崖一表人才,二表钱财,哈哈,企在你面前十足你情郎
& \- B- S- _- x情郎就毛相干,崖最怕你系色狼喔
1 X9 t6 V# @* ^6 J4 S4 p啊!靓妹,唔使担心,呀兜一齐去划下船好毛?好啊! : a$ i$ x! d) Y+ j$ w9 w; O" G2 R
靓妹靓仔双双对,去艾(哪里)都甜美,快快乐乐心也醉又笑又来醉,+ M* S4 \7 n7 \
对对又唱天仙配,车大炮任崖吹
) i- F1 S7 S2 @" t$ X) b6 x对对又像花中蝶,自在自由飞* O' F3 e' p' q2 u5 t. `7 }5 i
又像糖痴豆,天一双地上一对- }  v- P7 x) \2 A2 O7 T

8 @8 i' h' d. t7 _$ v) U[ Last edited by xnxy28 on 2005-3-23 at 12:30 ]

Posted by xnxy28 at 2005-3-23 09:55
* _+ N  E+ V% ]* J应该是台湾的客家人唱的吧?
) ~* m7 W5 E: H: W8 i! B# dhttp://www.qq11623.com/htdocs/video/靓妹与猪哥.mp3
' O; e9 ?3 k+ E2 a3 c- Z  g- u' ^7 ]5 a/ q
1 J1 k% V2 @( @
点击可以下载来听
! B% e2 m& B2 e/ D" v9 l4 E. n( X
是马来西亚客家歌手邱清去唱的.他的歌不少啊,很多都是这种风格的!

好聽。。。。。。。

跟流行歌曲一个样.

哩位系脉介地方. Y  K0 y$ k) K  `, `
......................................................0 {6 A% N* d: j3 |  e( |
吓!nga 样唔靓咩?唔够 handsome 咩?
0 ^3 L* E  r6 |.......................................................$ W, j; a- J9 Z, Y- q" N  d7 ?
照照镜惹马骝样.7 L; A: Z7 ~& g* t' G0 c) X
.......................................................
0 g3 {% ]: ^2 U6 u又牵手爱像闪电
) [2 G8 m( I* c7 s5 V........................................................ U9 W5 }3 G: v& N& A, _4 `4 `
靓妹靓妹双双对,去奈都填尾.
$ t6 r( z: b: N3 R8 }% G- ~1 r8 |3 M7 ~
[ Last edited by 新界客 on 2005-3-26 at 01:16 ]

【随笔】

呵呵,這首是我聽過的客家歌中最好聽的一首!
! t" V5 Y2 ]8 Z% ^聽著,看著南洋的客家人為推廣和發揚客家話所做的努力我就覺得慚愧……' b0 c. P+ e3 o7 G7 R
還有,建議作者抽點時間把歌詞貼出來,免得大家在這裡亂猜+ z2 s( u9 N% o4 c# _! T. s

1 o" b; T; L* _8 `) D$ k[ Last edited by ARSen on 2005-8-6 at 16:30 ]

应该系“骅骝”,猴子意思