亞林 发表于 2004-4-3 22:51:02

【讨论】有關“听不懂”的說法!

苗栗縣(梅州市蕉岭縣)客家話:听唔识tang2 m3 siit5

南投縣國姓鄉(梅州市蕉岭縣):听冇tang2 mo3

新竹縣(海陸丰客家話):听唔识tang3 m xik、听冇tang3 mo

広东省河源市:听唔识 tang m3 sit

広东省东莞市樟木头:听唔懂tiang m3 dung2

広东省阳春市客家話(崖話):唔识听

※植得一提的是:东莞市樟木头的客家话居然有闽南語念法的:听冇tiang mau2

以上是以國語注音符號的聲調順序來標示!

hd136302 发表于 2004-4-3 22:56:43

广西防城港:冇(念mo2)识听。

巴人 发表于 2004-4-3 23:03:18

实际上大同小异,涯地那里叫做唔识听。

黑夜彩虹 发表于 2004-4-4 00:11:46

听唔识,唔识听,唔晓听,。。。

risky 发表于 2004-4-4 01:35:08

広东省河源市:听唔识 tang m3 sit?????????????

不是“听唔明”?我还没有讲过听唔识呢!

亞林 发表于 2004-4-4 11:56:01

Posted by risky at 2004-4-4 01:35
広东省河源市:听唔识 tang m3 sit?????????????

不是“听唔明”?我还没有讲过听唔识呢!

對不起!更正一下!

廣東省河源市龍川縣:听唔识 tang m 3sit、听唔懂tang m3 dung2

廣東省河源市:听唔懂tiang m3 dung2

浪迹天涯 发表于 2004-4-8 01:45:55

揭西叫做:听唔到
             听唔出
             唔晓听

东方客子 发表于 2004-4-8 04:04:07

湛江这里讲听磨识!一种说法!

阿端哥 发表于 2004-4-8 08:53:45

现在流行这句话:

客家话都听唔识------无反应

打麻将时,当“碰”一声,下家还没反应过来,就常用这句话来催摸牌。

午后晨星 发表于 2004-4-8 12:46:11

听唔懂

LQNAEDGV 发表于 2004-4-8 23:43:57

听唔识=听不懂
毛听识=没听清楚

亞林 发表于 2004-4-9 23:58:45

有沒有念跟白話一樣的:“唔识听”呢?

客家一家亲 发表于 2004-4-30 20:40:50

听(tan)唔识=听不懂
毛(mo)听识=没听清楚

LQNAEDGV 发表于 2004-4-30 21:57:58

Posted by Melvin at 2004-4-30 20:40
听(tan)唔识=听不懂
毛(mo)听识=没听清楚
听(tang4)唔识=听不懂
毛(mao2)听识=没听清楚

午后晨星 发表于 2004-4-30 22:05:10

听唔懂tang m3 dung2
页: [1] 2 3
查看完整版本: 【讨论】有關“听不懂”的說法!