夏荷 发表于 2006-1-13 23:32:03

理不顺怎讲

小时候穿衣服有时候上纽搭下纽:D,扯来扯去都扯唔春车,:D
大人就讲你着衫着到[乒乓始扯],其它地方客家怎样讲?

夏荷 发表于 2006-1-13 23:39:24

还想起来一句话:猴唔猴,狗唔狗,上钮搭下钮。:D:D:D

以客为尊 发表于 2006-1-13 23:49:27

係毋係"上孔鬪下鈕"

cybernet 发表于 2006-1-14 14:42:05

呵呵 .......1)Bing Bong Si Sa..---->...手忙腳亂......
               2)舞(Mu)唔春車....
      ...................................................................

夏荷 发表于 2006-1-14 17:43:58

Posted by cybernet at 2006-1-14 14:42
呵呵 .......1)Bing Bong Si Sa..---->...手忙腳亂......
      ...................................................................
對對對,有講舞唔春車。舞來舞去都舞唔春車:D

蕭山河 发表于 2006-1-17 16:27:56

美濃人說無伸暢 mu chun chon

gxyyh 发表于 2006-1-18 00:00:00

Posted by 夏荷 at 2006-1-13 23:32
小时候穿衣服有时候上纽搭下纽:D,扯来扯去都扯唔春车,:D
大人就讲你着衫着到[乒乓始扯],其它地方客家怎样讲?

我们也是这样说!

郭榮罡 发表于 2014-6-12 19:19:33

cybernet 发表于 2006-1-14 14:42
      .... ...

1 乒乓死束
2 拙不春車   春車 本字是 伸賒

一个山一个念 发表于 2014-6-14 12:01:19

攘(抖的意思)唔伸叉;乒乓齿扯;上钮搭下钮;lie lie fie li;

郭榮罡 发表于 2015-3-13 15:56:43

bing1 乒bong1 乓chi4 齒cha34 斯 撕
me34 拙un2 不chun1 伸 春cha1 賖 車
mo2 無chun1 伸 春cha1 賒 車
ngi-am1 撿 揀un2 不chun1 伸 春cha1 賩 車
shon4 上ngi-ue4 鈕da33 旦ha4 下ngi-ue4 鈕
li33 離li33 離fe34 罘fe34 罘

lao33 撈   fe32 罘

页: [1]
查看完整版本: 理不顺怎讲