用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

客家阿婆报案高清版

good~~
回复 点赞 拍砖

那个阿婆还说粗口,超搞笑啊!~~~
叼那灭之别
回复 点赞 拍砖

听写练习:
阿婆:阿先生呀,亻厓來報案介啊
警察:報咩案呀(白話)
阿婆:亻厓唔見開只雞呀
警察:幾時唔見咖?
阿婆:尋滿夜囉,佢行行下就唔見啦
警察:係咪畀狗擔咗呢?
阿婆:擔惹娓XX嘩,亻厓唔理啊,幾大撈亻厓搵轉來呀,死仔包呀!

警察:啊````你過來呢度啦,搵我哋嘅偵緝大隊長,有咩事你同佢。。傾傾呀。
阿婆:大隊長,亻厓唔見開只雞呀...大隊長!亻厓唔見開只雞呀!
劉:喂,有冇搞錯呀,劏咗只雞項呀!
劉:阿嬸,嗱,雞呀!
阿婆:畀只雞公亻厓有鬼用咩,雅雞亂生春孵仔嘛,唔愛,畀轉汝咯。
劉:唔要呀?雞公好喎。
阿婆:冇用啊,雞公呀。唔愛啊。
劉:溝女喎?
阿婆:唔愛呀 講乜介啊,雅雞亂生春孵仔嘛
劉:嗱,阿嬸,呢度好多動物嘅,你鍾意邊樣就嗌邊樣啦
阿婆:嘩,任亻厓揀呀?好啊。哎豬好啊 ,大只啊,哎呀,如果唔見開只雞,愛只豬好啊,發達囉,好咯
劉:阿嬸,揀定味?
阿婆:亻厓愛只豬呀。
劉:汝咪好著數囉?
阿嬸: 亻厓唔見開只雞嘛,梗係愛賠轉只畀過亻厓啦
......

D種就香港嘅客家口音?同惠陽,梅縣,亻厓自家口音差唔多

评分

yanxiuhong + 10 我很赞同

回复 点赞 拍砖