用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

祝福全球讲"南方汉语方言"嘅华人新年快乐

大家都知得在嗯呢中國南方嘅广东、福建、广西、江西南部、湖南南部、海南岛、港澳台特区、有好多嘅汉语语言系好多
北方人听唔识嘅 诶兜地方十分复杂,都系古代汉语留下来嘅“活化石”、语言 有客家话、粤语、福佬话。

崖系中国南方一个宝岛省份台湾出生嘅客家人 讲嘅系客家话 也晓讲一样系中国南方方言嘅閩南、廣州话;崖觉得崖十分好得,样般讲呢?因为崖知嗯呢南方人講系古代中國話概一部分,南方概漢人性格十分堅強,又知得食苦,今下在海外有咁多概華僑佢兜概祖籍大部分系嗯呢中國概廣東 福建 海南 台灣 香港 澳門 廣西  崖知雖然嗯呢客家論壇有咁多概客家人十分惱廣府話、福佬話,不過在方言保存同生存唔易概今日,希望全球講"南方話"概華人可以互相合作,當然崖唔同意"南'方人"互相同化,因為嗯呢都系"正宗"古代漢語概后代,南方漢人、華人應該合作、共下生存,延續嗯呢語言,好冇?

今晡日係年三十晡,係2007年最尾一日,崖希望本客家人社區里背一總概客家人對一樣系"古漢語"概"活化石"概廣府、福佬話放款仇恨,因為嗯呢都系古漢語概傳人!

最尾,崖祝大家新年快樂,萬事勝意!

2007年最尾一日??
回复 点赞 拍砖

台灣“特省”四縣(屬於梅州口音一部分)客家話、廣東省梅州客家話:
今晡日系2008嘅2月7號 也系我兜南方嘅中國人或系所有在海外出世都系講南方方言嘅華僑講嘅農曆新年
崖今年嘅過年吂轉香港同出世地臺灣老屋過年,崖今下還在在哪兒咧?崖今下在大陸廣東省最靚、最進步嘅城市深圳市誒兒過新年,故所崖在大陸誒兒恭祝還在臺灣、香港嘅親人、朋友、客家同鄉、一總都系講南方漢語方言嘅“同鄉”恭祝你兜新年快樂 萬事如意 先利大發財
发音:Kim pu ŋit he 2008 ke ŋi ŋiat ts’it hau ia he ŋai teu tsuŋ kuet nam foŋ ŋin fo he so iu hoi hoi ŋoi ts’ut se tu he koŋ nam foŋ hon ŋi foŋ ien ke fa k’iau koŋ ke noŋ lik sin ŋian
ŋai kim ŋian ke kuo ŋian maŋ tson xioŋ koŋ t’oŋ ts’ut se t’i t’aivan lau vuk kuo ŋian ŋai kim ha han ts’ai nai e le?  Ŋai kim ha han ts’ai t’ai liuk kuoŋ toŋ saŋ tsui tsiaŋ、tsui tsin p’u ke sən sſ ts’im tsun sſ e ie kuo ŋian
Ku so ŋai hoi t’ai liuk e ie kiuŋ tsuk t’ai han tsai t’aivan、xioŋkoŋ ke ts’in ŋin p’eŋ iu hak ka t’oŋ xioŋ it tsoŋ tu he koŋ nam foŋ hon ŋi foŋ ian ke “t’oŋ xioŋ” sin ŋian k’uai lok van sſ i i sin li ta’I fat ts’ai
回复 点赞 拍砖

(海丰閩南語→)今日是2007新年个头一日。
我相信有那多人會少歡喜,因為過年對咱中國人也是在國外出生個華僑來講也是一地好歡喜個日子,我希望在過年期間所有個中國人也是在國外出生個華僑會得歡歡喜喜過新年,吂年會得万事如意,生理大發財!

Kim a zit si 2007nĩ e t’au tsit zit ua sioŋ siaŋ u hĩõ tsei naŋ ei tsio hũa hi in ui kue nĩ tui naŋ tioŋ kok naŋ ia si tio? gua kok ts’ut sẽ kai hua k’iau lai koŋ me si tsit te hõ hũa hi kai zit tsit ua hi maŋ tio? kue nĩ k’i kaŋ so u kai tioŋ kok naŋ ia si tio? gua kok ts’ut sẽ kai hua k’au e tit hũahũa hihi kue sin nĩ mẽ nĩ ei tit maŋ su zi I seŋ li tua huat ts’ai
回复 点赞 拍砖

(普通話)我在這兒祝福全球一樣都是講:”南方方言的華人 新年快樂 萬事如意
(梅州客家話):崖在誒仔 全球共樣都係講南方方言嘅華人 新年快樂 萬事如意
Ŋai hoi e ie tsuk fuk ts’ien k’iu k’iuŋ ŋioŋ tu he koŋ nam foŋ foŋ ian kef ŋin sin ŋian k’uai lok van sſ I I
(惠陽客家話):崖在迾 全球一樣都係講南方方言嘅華人 新年快樂 萬事如意
(台灣新竹之海陸豐客家話):崖在呢片祝全球共樣都係講南方方言嘅華人 新年快樂 萬事如意
(台灣福建閩南語):我在這 祝福全球共款攏是講南方方言個華人 新年快樂 萬事如意
(廣東海豐閩南話):我在這答仔 祝福全球共樣又是講南方方言個華人 新年快樂 萬事勝意!
Ua tio? tsi tip a tsiok hok tsũĩ si k’iu kaaŋ ĩõ u si koŋ “lam huaŋ huaŋ iaŋ ”kai hua zin sin nĩ k’uai lok maŋ su seŋ i
(香港 廣東粵語):我喺度 祝福全球一樣都系講"南方方言"嘅華人 新年快樂 萬事勝利

回复 点赞 拍砖

汝係得嘅,几大语系都畀汝搞掂!崖就一直冇办法听得识闽南语系,崖也认为应在热爱自己母语同时,尊重同学习其他方言。
回复 点赞 拍砖