用户注册

QQ登录

只需一步,快速开始

深圳市区嘅SEVEN-ELEVEN

深圳的SEVEN-ELEVEN

下晝頭我來學校上網早先,去喺深圳書城唇邊嘅“SEVEN-ELEVEN便利店”買我喺臺灣、廣東兩側至高愛飲嘅凍飲---濘茶。今次去大陸廣東省深圳市區嘅“SEVEN-ELEVEN便利店”都算第3次去;我記得在兩年前我頭次來大陸廣東省做行口嘅時途,即算喺大陸出衆嘅城市深圳也都吂識看過“SEVEN-ELEVEN便利店”,到了今年我愛去深圳市區念大學初初,我正喺深圳市區看到“SEVEN-ELEVEN便利店”。

今年年頭我已經開始喺深圳市區生活撈讀書(念大學),有暗晡夜我一嗰人喺深圳市區火車站附近嬲行,但是嗰時整個國內地方(大陸、臺灣、香港、澳門)系寒天(冬天)嘅季節,故所以我就越來越擋唔順恁冷嘅天時,收尾就盡命走、撞快從深圳火車站轉去我自家喺深圳租嘅屋下。

路途中,我從深圳市區羅湖小學附近嘅人民南路往我住嘅屋下附近嘅嘉賓路嗰片行去,喺呢嗰路途中有看到間“SEVEN-ELEVEN便利店”,嗰時因爲真系刮冷,我本來愛入去買東西食來摒冷,聶尾我又過改變注意,還系決定忍耐恁冷嘅天時繼續盡走。

十零分鐘收尾我行到咧深圳市區十分出衆嘅書城,唔過嗰時已經系暗夜22:30,書城已經闡門(嬲啦!),單淨有撈臺灣、香港一樣嘅“24小時營業SEVEN-ELEVEN便利店”還有開咧,因爲我已經冷到頂唔順,故所,決定入去買杯熱飲料來飲,入去後還系買咧我近來喺臺灣、香港、廣東生活嘅時途最愛飲嘅---熱濘茶;買、飲咧收尾,心肚哩真系好松爽、溫暖!嗰時我愐:大陸到今還吂有象臺灣、香港一樣恁便當嘅士多店系話,我都唔知愛樣般咯!?

今下晝兩點左右我又去深圳嘅“24小時營業SEVEN-ELEVEN便利店”,發現深圳嘅“24小時營業SEVEN-ELEVEN便利店”撈嗯呢臺灣18年前啱啱成立嘅時途有啲相似,我記得18年前臺灣“24小時營業SEVEN-ELEVEN便利店” 啱啱成立初初,冇傳真、複印、代人快遞嘅服務,今下就有,一樣嘅狀況喺大陸廣東深圳,也系“24小時營業SEVEN-ELEVEN便利店”撈嗯呢臺灣18年前啱啱成立,故所還吂開當象臺灣一樣嘅服務,我相信在未來一定會有象臺灣恁便利嘅服務;順帶提下:下晝去SEVEN-ELEVEN買凍奶茶飲嘅時途過有看到18年前喺臺灣SEVEN-ELEVEN啱啱成立初初獵時嘅凍飲---思樂冰吔!唔錯!請齊家朋友有機會去TEST下!

:jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-8 at 22:53 ]

下昼头我来学校上网早先,去喺深圳书城唇边嘅“SEVEN-ELEVEN便利店”买我喺台湾、广东两侧至高爱饮嘅冻饮---泞茶。今次去大陆广东省深圳市区嘅“SEVEN-ELEVEN便利店”都算第3次去;我记得在两年前我头次来大陆广东省做行口嘅时途,即算喺大陆出众嘅城市深圳也都吂识看过“SEVEN-ELEVEN便利店”,到了今年我爱去深圳市区念大学初初,我正喺深圳市区看到“SEVEN-ELEVEN便利店”。

今年年头我已经开始喺深圳市区生活捞读书(念大学),有暗晡夜我一嗰人喺深圳市区火车站附近嬲行,但是嗰时整个国内地方(大陆、台湾、香港、澳门)系寒天(冬天)嘅季节,故所以我就越来越挡唔顺恁冷嘅天时,收尾就尽命走、撞快从深圳火车站转去我自家喺深圳租嘅屋下。

路途中,我从深圳市区罗湖小学附近嘅人民南路往我住嘅屋下附近嘅嘉宾路嗰片行去,喺呢嗰路途中有看到间“SEVEN-ELEVEN便利店”,嗰时因为真系刮冷,我本来爱入去买东西食来摒冷,聂尾我又过改变注意,还系决定忍耐恁冷嘅天时继续尽走。

十零分钟收尾我行到咧深圳市区十分出众嘅书城,唔过嗰时已经系暗夜22:30,书城已经阐门(嬲啦!),单净有捞台湾、香港一样嘅“24小时营业SEVEN-ELEVEN便利店”还有开咧,因为我已经冷到顶唔顺,故所,决定入去买杯热饮料来饮,入去后还系买咧我近来喺台湾、香港、广东生活嘅时途最爱饮嘅---热泞茶;买、饮咧收尾,心肚哩真系好松爽、温暖!嗰时我愐:大陆到今还吂有象台湾、香港一样恁便当嘅士多店系话,我都唔知爱样般咯!?

今下昼两点左右我又去深圳嘅“24小时营业SEVEN-ELEVEN便利店”,发现深圳嘅“24小时营业SEVEN-ELEVEN便利店”捞嗯呢台湾18年前啱啱成立嘅时途有啲相似,我记得18年前台湾“24小时营业SEVEN-ELEVEN便利店” 啱啱成立初初,冇传真、复印、代人快递嘅服务,今下就有,一样嘅状况喺大陆广东深圳,也系“24小时营业SEVEN-ELEVEN便利店”捞嗯呢台湾18年前啱啱成立,故所还吂开当象台湾一样嘅服务,我相信在未来一定会有象台湾恁便利嘅服务;顺带提下:下昼去SEVEN-ELEVEN买冻奶茶饮嘅时途过有看到18年前喺台湾SEVEN-ELEVEN啱啱成立初初猎时嘅冻饮---思乐冰吔!唔错!请齐家朋友有机会去TEST下!

:jump::jump::jump:

[ Last edited by 台湾客家人阿林 on 2005-7-6 at 16:12 ]
回复 点赞 拍砖

写的不错,加油!
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-7-6 15:47

下晝頭我來學校上網早先

哩句系乜顺序颠倒得哩?
回复 点赞 拍砖

Posted by SunHane at 2005-7-6 18:46
哩句系乜顺序颠倒得哩?

早先=之前
回复 点赞 拍砖

文章嘅主题系脉嘅?说明文,总要表达下己家嘅思想吧!:cool:
回复 点赞 拍砖

Posted by xiangxh at 2005-7-7 19:40
文章嘅主题系脉嘅?说明文,总要表达下己家嘅思想吧!:cool:

系啊???
因为我知到(感觉)台北嘅7-11便利店还系好过深圳:):):)
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-7-7 19:42
系啊???
因为我知到(感觉)台北嘅7-11便利店还系好过深圳:):):)

展示文才?你本可以做更有意义的事:cool:
回复 点赞 拍砖

Posted by xiangxh at 2005-7-7 19:47
展示文才?你本可以做更有意义的事:cool:

介绍台北嘅好,等到两岸三通收尾,齐家做得来台北感受!:cool::cool::cool:
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-7-7 19:49
介绍台北嘅好,等到两岸三通收尾,齐家做得来台北感受!:cool::cool::cool:

唔单系台北,系整个台湾!:cool:
回复 点赞 拍砖

Posted by xiangxh at 2005-7-7 19:59
唔单系台北,系整个台湾!:cool:

台北较好看 其他地方捞东莞、江门差唔多
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-7-7 20:02
台北较好看 其他地方捞东莞、江门差唔多

涯看高雄,台中也不错啊!:cool:
回复 点赞 拍砖

Posted by xiangxh at 2005-7-7 20:03
涯看高雄,台中也不错啊!:cool:

高雄象广州市,因为高雄捞广州一样,市区有条河(广州系珠江,高雄系“爱河”)

台中象中山
回复 点赞 拍砖

Posted by 台湾客家人阿林 at 2005-7-7 20:08
高雄象广州市,因为高雄捞广州一样,市区有条河(广州系珠江,高雄系“爱河”)

台中象中山

唔系嘛,按看低伊台湾?:cool:
回复 点赞 拍砖

Posted by xiangxh at 2005-7-7 20:10
唔系嘛,按看低伊台湾?:cool:

我话真系嘅,台湾好嘅城肚儿(城市)单争有台北市:cool:
回复 点赞 拍砖